« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
VLADIMIR ŠEKS:

Sanader se sigurno neće kandidirati za predsjednika

Šeks je izjavio kako će predsjednik Mesić vrlo vjerojatno već večeras mandat za sastav vlade povjeriti Jadranki Kosor

(Boris Kovačev, CROPIX)
Više o

HDZ

,

Sabor

,

Stjepan Mesić

,

Vladimir Šeks

,

Luka Bebić

,

Jadranka Kosor

,

Darko Milinović

,

Ivo Sanader ostavka

,

imenovanje vlade

Savršeno sam uvjeren da se Ivo Sanader neće kandidirati za predsjednika države, izjavio je danas potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, izvijestivši da će popodne Sabor raspravljati o Sanaderovoj ostavci na dužnost premijera, te da bi predsjednik države Stjepan Mesić već večeras mogao mandat za sastav nove Vlade povjeriti Jadranki Kosor.

"Sanader je jasno i odriješito rekao, i u javnosti i u stranci, da se neće kandidirati za predsjednika Republike", rekao je Šeks koji Sanaderu vjeruje te je "savršeno uvjeren da se Sanader neće kandidirati za predsjednika".

Šeks je naglasio da je Sanader čvrsto odlučio podnijeti ostavku, a hoće li se, budući da je izjavio kako nije potpuno zalupio vrata politici, u nekom budućem razdoblju vratiti u politiku, Šeks to ostavlja budućnosti. O HDZ-ovom kandidatu za predsjednika države Šeks je rekao kako je Hebrang njegov izbor i izbor Sanadera te svih stranačkih tijela, ali da je još otvoreno pitanje hoće li on kandidaturu i prihvatiti.

Istaknuo je i kako je predsjednik Stjepan Mesić na sinoćnjim razgovorima sa Sanaderom, Jadrankom Kosor i njim izjavio kako nema potrebe za nikakvim konzultacijama oko mandatara za sastav vlade, budući da su mu čelnici HDZ-a donijeli 83 potpisa potpore saborskih zastupnika da mandatarka bude Jadranka Kosor.

Šeks je izvijestio da će Sabor danas u dnevni red uvrstiti Sanaderovu ostavku na dužnost premijera, zajedno s prijedlogom izmjena Zakona o Vladi radi predloženog ustrojavanja novog ministarstva uprave, a da će potom o tome uslijediti saborska rasprava."Jučer navečer predsjednik Mesić je na razgovorima rekao kako mu nikakve konzultacije nisu potrebne jer 83 zastupnika potpisima podupiru i traže povjerenje mandata Jadranki Kosor. Vrlo, vrlo vjerojatno je da će već večeras predsjednik Republike povjeriti mandat za sastav Vlade gospođi Kosor. Pretpostavljamo da će mandatarka sutra dobiti povjerenje u Saboru i time bi Jadranka Kosor postala predsjednica Vlade i Vlada bi sutra popodne počela funkcionirati u svom punom ustavnom okviru", rekao je Šeks.

Šeks: Priča o HDZ-ovoj desnici je ordinarna glupost

Na pitanje je li istina da je desna, tvrđa struja u HDZ-u preuzela vlast u stranci, Šeks je odgovorio da je na portalima čitao o udaru desnice na Sanadera i da je tim udarom iznuđena njegova ostavka, te da je u ponedjeljak na Predsjedništvu HDZ-a izbila svađa između Sanadera i Hebranga.

"Sjednica Predsjedništva u ponedjeljak uopće nije bila održana, to je fantomska priča, a to o udaru desnice na premijera i da je pod tim udarom iznuđena njegova ostavka može se okarakterizirati kao fantazija i ordinarna glupost", kazao je.

Ostavku i Sanaderovo povlačenje iz politike Šeks prihvaća uz izjavu kako je on imao razloga da Saander ne bude predsjednički kandidat, no i da je bio iznenađen naglim povlačenjem.

"Uvažavam razloge premijera, ali mi je iskreno žao što je došlo do ovakve situacije. Nisam to očekivao, kao što nitko od nas nije očekivao ovakvu dramatičnu, kao grom iz vedra neba, njegovu odluku da se na određeno vrijeme povlači iz politike. Ja sam imao mišljenje da se ne treba kandidirati za predsjednika Republike, imao sam puno razloga da se ne kandidira, ali sam bio i šokiran, zaprepašten i iznenađen njegovom odlukom da podnese ostavku", istaknuo je Šeks.

Novinare je zanimalo i kako je HDZ stigao ispoštivati proceduru i za subotu najavljeni izvještajni stranački sabor pretvoriti u izborni. Šeks je rekao kako je procedura ispoštovana i utvrđena Statutom, jučer usvojenim poslovnikom o radu sabora i propisnikom o načinu i postupku izbora.Na upit je li iznenađen što predsjednik Sabora Luka Bebić nije predložen za ulazak u novo stranačko vodstvo, odgovorio je kako je bilo dosta iznenađenja, napominjući da Bebić ostaje član Predsjedništva HDZ-a, dakle i u stranačkom vrhu.

"Ovo je bilo koncipirano da bude izvještajni sabor, ali radi novonastalih okolnosti bit će opći sabor na kojemu će se obaviti izbor predsjednice HDZ-a, zamjenika predsjednice, šest potpredsjednika i počasnog predsjednika", rekao je Šeks.

O reakcijama nakon Sanaderove ostavke upitan je i ministar Darko Milinović, koji je odgovorio kako je bio u skupini ljudi koja je ranije doživjela taj šok te da se polako oporavio. On je odbacio mogućnost održavanja izvanrednih parlamentarnih izbora poručivši kako se HDZ sprema "dobiti izbore 2011. godine i reći SDP-u da smo jači."

Izvor: Hina

02.07.2009. 15:31:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh