« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
CRNE PROGNOZE

Do 2030. broj oboljelih od raka porasti će za 75 posto

Znanstvenici predviđaju da će broj oboljelih od raka s s 12,7 milijuna, koliko je iznosio u 2008., porast na 20,3 milijuna u 2030.

Fotografija vijesti
Više o

karcinom

,

Rak

,

liječenje

,

maligni tumor

Broj oboljelih od raka u svijetu rast će puno brže od prirodnog prirasta stanovništva, pa se očekuje da će ih do 2030. biti 75 posto više, po istraživanju objavljenom u petak u medicinskom časopisu The Lancet Oncology, javlja Hina.

Broj stanovnika u svijetu premašio je 7 milijardi, a do 2030. bi se mogao popeti na 8,3 milijarde.

No broj oboljelih od raka rast će brže i s 12,7 milijuna, koliko je iznosio u 2008., porast će na 20,3 milijuna u 2030., a u najsiromašnijim zemljama taj će skok biti čak 93 posto.

Usto, broj umrlih od raka porast će sa 7,6 milijuna u 2008. na 13,2 milijuna u 2030. godini.

"Na svjetskoj razini predviđamo godišnji porast stope oboljelih od raka debelog crijeva, dojke i prostate, a u najbogatijim zemljama porast stope raka pluća kod žena", po istraživanju koje je predvodio Freddie Bray iz Međunarodnog središta za istraživanje raka (IARC), ustanove koja je u nadležnosti Svjetske zdravtstvene organizacije, a sjedište joj je u Lyonu, u Francuskoj.

Ujedno, očekuje se općeniti pad broja obljelih od raka želudca i grlića maternice, a u bogatim zemljama past će broj oboljelih od raka pluća kod muškaraca.

U istraživanju u kojemu su se koristili podatci Globocana, baze podataka IARC-a o oboljelima od raka u 184 zemlje svijeta, ističe se kako se očekuje pad broja slučajeva raka uzrokovanih infekcijom, poput raka grlića maternice i jetara.

No taj će pad uvelike 'nadoknaditi' porast broja oboljelih od raka debelog crijeva, rektuma, dojke i prostate koji su, čini se, povezani s gospodarskim razvojem i načinom života u zapadnim zemljama.

"Neke vrste raka jasno su povezane sa stupnjem društvenog i gospodarskog razvoja", zaključuju stručnjaci.

01.06.2012. 12:11:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh