« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
BRODOSPLIT

Popijač: Restrukturiranje brodogradilišta teče planiranim ritmom

Ministar Popijač je izjavio kako će ponuditelj za kupnju splitskoga brodogradilišta samoborska tvrtka DIV dopuniti svoj program restrukturiranja Brodosplita

Božidar Kalmeta i Đuro Popijač
Božidar Kalmeta i Đuro Popijač (Ante Čizmić/CROPIX )
Više o

Brodosplit

,

brodogradilišta

,

Božidar Kalmeta

,

Đuro Popijač

,

Vedran Duvnjak

Samoborska tvrtka DIV dopunit će svoj program restrukturiranja splitskog brodogradilišta, rekao je danas u Splitu ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač navodeći da proces restrukturiranja domaćih brodogradilišta teče kontinuirano i u planiranom ritmu.

Ministar Popijač iza zatvorenih vrata razgovarao je s vodstvom Brodosplita na čelu s predsjednikom Uprave Srđanom Kovačem i predstavnicima sindikata koji djeluju u splitskom brodogradilištu. U izaslanstvu s ministrom Popijačem bili su ministar mora, prometa i infrasturkture Božidar Kalmeta, predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak te državni tajnik za gospodarstvo Ruđer Friganović.

Ministar Popijač je nakon sastanka novinarima izjavio kako će ponuditelj za kupnju splitskoga brodogradilišta samoborska tvrtka DIV dopuniti svoj program restrukturiranja Brodosplita.

"Sve ono što će biti potrebno dopuniti, investitor (DIV) obvezan je dopuniti. Ovdje se ne radi o procesu 'uzmi ili ostavi' nego je riječ o procesu restrukturiranja i konzultativnom procesu", rekao je Popijač. Za samoborsku tvrtku DIV ministar je kazao da je nitko ne gura niti protežira. Sindikati iz Brodosplita su više puta izražavali neslaganje da samoborski DIV kupi njihovo poduzeće, jer, kako su isticali, DIV nema financijske mogućnosti za to. Ministar Popijač je danas istaknuo kako proces restrukturiranja domaćih brodogradilišta teče kontinuirano i u planiranom ritmu.

"Postoje objektivne šanse da završimo proces pregovora, dakle, da zatvorimo osmo poglavlje i nastavimo sa životom brodogradilišta u posve drukčijem okruženju - uspješnih brodogradilišta", kazao je Popijač.

Na pitanje kako komentira nezadovoljstvo sindikata splitskog brodogradilišta, ministar Popijač je rekao kako se sa sindikatima kontinuirano pregovara kao što je to bio slučaj i danas u Splitu. "Razumijemo da sindikati žele imati čvrsta jamstva za opstanak brodogradilišta, što i mi jednako tako očekujemo da će tako i biti", dodao je Popijač.

Na pitanje je li točno da je predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec nezadovoljna uvjetima što ih je samoborski DIV ponudio za kupnju splitskoga brodogradilišta, ministar Popijač je odgovorio je niječno. "To nije istina, Olgica Spevec je bila na današnjem sastanku i objasnila je kako teče proces i koja je njena uloga", kazao je Popijač.

Na novinarsko pitanje očekuje li svoj odlazak iz Vlade, nakon što je premijerka Kosor najavila promjene u Vladi, ministar Popijač je kazao kako o tome ne zna ništa. "Rješavam otvorene zaostale velike probleme koji su dugo spremani pod tepih i nije mi koncentracija uopće na to hoću li ostati ili otići", dodao je ministar Popijač. Predstavnik Nezavisnih sindikata u splitskom brodogradilištu Zvonko Šegvić nakon sastanka novinarima je izjavio kako je "Olgica Spevec danas potvrdila da neke stvari nisu čiste", aludirajući na ponudu samoborskog DIV-a za kupnju splitskog brodogradilišta.

"Danas smo se dogovorili da će program restrukturiranja splitskoga brodogradilišta, a ne privatizacije, ocijeniti gospođa Spevec, a nakon toga ćemo opet sjesti na sastanak", kazao je Šegvić. Novinarima je rekao kako je današnji sastanak u Splitu organiziran na temelju nedavnoga sastanka u Zagrebu s premijerkom Jadrankom Kosor. (hina/metro-portal)


27.09.2010. 17:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh