« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
OBITELJSKA DINAMIKA

Djevojčice kasnije ulaze u pubertet zbog svoje braće

Starija braća utječu na sestrin kasniji ulazak u pubertet, a djevojčice koje imaju mlađu braću kasnije imaju prvi spolni odnos

brat sestra pubertet
brat sestra pubertet (Shutterstock)
Više o

djevojčice

,

obitelj

,

dječaci

,

spolni odnos

,

pubertet

,

aeon

,

Michelangelo kip

,

mjesečni horoskop srpanj

Djevojčice danas sve ranije ulaze u pubertet i na to utječu mnogi faktori, od prehrane do kemijskih tvari o našoj okolini. Ipak, istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Western Australia objavljeno u časopisu ''Proceedings of the Royal Society B'' pokazalo je da na početak i tijek puberteta utječu i braća, i to na suprotan način.

Naime, djevojčicama koje imaju starijeg brata menstruacija počinje čak i godinu dana kasnije nego djevojčicama koje imaju sestru. Ako, pak, imaju mlađeg brata, u prosjeku će godinu dana kasnije imati prvi spolni odnos.

>> Prvorođenci su inteligentniji od mlađe braće i sestara

Kako kaže bihevioralna ekologinja Fritha Milne, studija provedena u Australiji pomaže nam bolje razumjeti kako obiteljska dinamika utječe na razvoj djece.

Zašto dječaci utječu na sporiji ulazak u pubertet i kasniji početak seksualnog života, nije u potpunosti jasno. Znanstvenici pretpostavljaju da starija braća usvoje više utjecaja od roditelja ili stvaraju više psihološkog stresa. Što se tiče mlađih dječaka, riječ je o tome da se djevojčice o njima brinu te zbog toga kasnije stupaju u spolni odnos.

20.08.2010. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh