« Život
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
OTROVNI SUPEHEROJI

Dječje čaše prepune olova

Popularne čaše oslikane likovima iz crtića, koje uglavnom koriste djeca, premašuju dopuštene količine olova i do 1000 puta

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

Olovo

,

otrov

,

čaše

,

kadmij

Šokantno otkriće otkriva kako dekorativni emajl na određenim čašama sadrži između 16 i 30 posto opasnog metala, koji je poznat po svojem svojstvu da reducira kvocijent inteligencije kod djece. Čaše s likovima iz filmova poput Supermana ili "Čarobnjaka iz Oza", obično dolaze iz Kine.

Testovi provedeni u SAD-u zaključili su da neke takve čaše sadrže najveće količine olova, tj. 1006 puta više od dopuštene granice za dječje proizvode. Svaka čaša s likovima superheroja premašivala je dopuštenu granicu: lav iz Oza za 827 puta, Dorothy 770 puta, Superman 617, Batman 750.

I dok su legalni limiti olova u dječjim proizvodima u SAD-u dozvoljeni do 0,03 posto, prema provedenim testovima postoji još problema. Iste čaše sadržavale su relaitvno visoke nivoe još opasnijeg kadmija, premda za ovaj toksični metal ne postoje ograničenja u dizajniranim površinama.

Kadmij može oštetiti mozak, a također je kancerogen, te šteti bubrezima i kostima, posebice ukoliko se nataloži tijekom vremena. Među zabrinjavajuće brendove spadaju Coca-Cola, Walt Disney, Burger King i McDonald's.

Coca-Cola je jučer objavila kako je voljna nakon ponovnog testiranja povući 88,000 čaša s tržišta. Početkom godine McDonald's je povukao 12 milijuna čaša zbog kadmija koji je počeo izbijati iz serije čaša s likovima iz posljednjeg "Shreka".

23.11.2010. 09:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh