« Život
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
TRIKOVI

Djeci da bi bila kreativna mora biti i dosadno

Ključ istinske kreativnosti djece leži u činjenici da im prvo mora biti dosadno kako bi aktivirali sve svoje potencijale

Dosada stimulira dječji mozak
Dosada stimulira dječji mozak (Shutterstock)
Više o

djeca

,

zabava

,

kreativnost

,

dosada

Djeci treba omogućiti da se počnu dosađivati kako bi razvili svoje kreativne sposobnosti, tvrdi stručnjakinja za obrazovanje dr. Theresa Belton. Prema njenoj teoriji, kulturološka očekivanja da djeca trebaju stalno biti aktivna mogla bi gušiti njihovu kreativnost.

Njeno istraživanje na odraslim umjetnicima pokazalo je da su oni počeli raditi to što rade upravo u trenucima dosade, a neki su dosadu čak nazvali kreativnim stanjem. 

Nedostatak mogućnosti za neke aktivnosti potiče djecu da počnu raditi nešto što inače ne bi radili, od razgovora s ljudima preko izmišljanja novih igara do umjetničkih pokušaja. 

Dosada može biti neugodan osjećaj, no to se događa zato što je društvo puno očekivanja prema djeci koja bi trebala upražnjavati određene aktivnosti koje se od njih očekuju i biti stalno stimulirana. 

Upravo takva očekivanja i pritisak tjeraju neku djecu na pogrešno ponašanje, kao što je razbijanje i ostali oblici nasilja. 

Dr. Belton krivi i moderno doba za devijantna ponašanja, jer djeca čim nemaju što raditi pale razne gadgete i vrijeme provode pred ekranima, a zapravo im je potrebno određeno vrijeme kad ne rade ništa kako bi se pokrenuo kreativni impuls u njima.

26.03.2013. 09:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh