« Život
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
EHH ...

Djeca trebaju vježbati barem sedam minuta dnevno

Kako u našem školstvu problemi tjelesnog odgoja ne zanimaju nikoga, djeca su zakinuta za svakodnevno vježbanje

Djeci treba intenzivno vježbanje
Djeci treba intenzivno vježbanje (Arhiva)
Više o

djeca

,

pretilost

,

fizička aktivnost

,

intenzivno vježbanje

Djeca bi dnevno trebala provesti samo sedam minuta u zahtjevnoj fizičkoj aktivnosti kako bi ostali zdravi i bili primjerene tjelesne težine, no čini se da je i taj zahtjev za većinu previše, pokazalo je istraživanje provedeno u Kanadi.

U istraživanju je sudjedlovalo 600 djece stare između 9 i 17 godina, a na početku im je izmjerena težina i opseg struka, a tijekom istraživanja redovito im je mjeren krvni tlak. Istraživači su im postavili uređaj koji je mjerio razine fizičkih aktivnosti tijekom tjedan dana. 

Rezultati su bili prilično loši, jer su djeca provodila čak 70 posto vremena u sjedećim aktivnostima, 23 posto vremena bavila su se laganim fizičkim aktivnostima, manje od 7 posto vremena provodili su u umjerenim fizičkim aktivnostima, a intenzivne fizičke aktivnosti oduzimale su im samo 0.6 posto vremena.

Naravno, što su djeca aktivnija manje su šanse za prekomjernu težinu, pa su tako ispitanici koji su pojačali uobičajene tjelesne aktivnosti i počele se baviti intenzivnim smanjila opseg struka.

No, ako su se bavili umjerenim aktivnostima rezultati su bili puno lošiji, čak i kad je vrijeme treninga znatno produženo. 

Istraživači su zaključili da, primjerice, žustar hod jednostavno nije dovoljan, već im trebaju vježbe velikog intenziteta kako bi održali željenu težinu. 

Preporuka istraživača je jednostavna - žestoke vježbe treba uvrstiti u dnevnu rutinu djece u školskim programima, kada bi ih svi trebali izvoditi, pa bi problem pretilosti među djecom vrlo brzo postao manje alarmantan. 

15.10.2013. 16:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh