« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
UPOZORENJE

Djeca su ugrožena skupina u prometu

Policija, pravobraniteljica za djecu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i ove godine u sklopu akcije 'Poštujte naše znakove' pozivaju vozače na oprez

Pazite na klince u prometu!
Pazite na klince u prometu! (Arhiva)
Više o

učenici

,

promet

S početkom školske godine na hrvatskim prometnicima naći će se 42 tisuće novih sudionika u prometu pa policija, pravobraniteljica za djecu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i ove godine u sklopu akcije 'Poštujte naše znakove' pozivaju vozače na oprez.

Iako se broj smrtno stradale djece od 1995. kad je pokrenuta akcija znatno smanjio, policija upozorava da se promijenila struktura nesreća s najtežim posljedicama jer su djeca prije najviše stradavala kao pješaci a sada kao putnici u automobilima.

Posebno zabrinjava što su djeca putnici najčešće stradala u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti najsigurnija. No, stvarnost je drugačija jer mnogi djecu voze na prednjim sjedalima ili u sjedaliciama koje ne ispunjavaju osnovne sigurnosne uvjete.

Roditelji vodite računa kako prevozite djecu

'Tu su djeca najmanje kriva pa pozivamo roditelje da vode računa kako prevoze djecu. Mislim da je apsurdno da mi kažanjavamo roditelje zbog sigurnosti njihove vlastite djece', rekao je na konferenciji za novinare u Ravnateljtvu policije voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataja.


Policijska statistika pokazuje da je u prvih sedam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama stradalo 566 djece, od čega je jedno dijete smrtno stradalo kao pješak, a 74 ih je teško ozljeđeno. Čak 344 djeteta ili njih 68 posto stradali su kao putnici, 154 djeteta ili 27,2 posto kao pješaci te 68 ili 12 posto kao vozači, najčešće bicikala.

Broj poginule djece u sedam mjeseci 2016. u odnosu na isto razdoblje lani manji je za 85,7 posto što u brojkama znači da je u sedam mjesci 2016. smrtno stradalo jedno dijete dok ih je lani stradalo sedmero. Teško ozljeđene djece je više za 19,4 posto.

Iako je broj smrtno stradale djece na početku akcije 'Poštujte naše znakove' 1995. iznosio 52 u odnosu na prošlogodišnjih osam u policiji nisu zadovoljni pa će i ove godine provoditi brojne aktivnosti koje uključuju pregled cesta, prijelaza i signalizacije u školskim zonama

02.09.2016. 16:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh