« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
O, DA :)

Koliko Hrvati vole kućne ljubimce? Jako!

Koliko je vlasnika kućnih ljubimaca u svijetu i u kojem dijelu ih je najviše? Vjerovali ili ne, preko polovice ljudi (56%) u svijetu ponosan je vlasnik barem jednog kućnog ljubimca.

Hrvati vole kućne ljubimce
Hrvati vole kućne ljubimce (Arhiva)
Više o

kućni ljubimci

,

svijet

,

Hrvati

Kućni ljubimci ne zovu se tako bez razloga - više od polovice svjetskog stanovništva ima barem jednog takvog u kući, a poneki - poprilično.

Podaci pokazuju da je u Argentini, Meksiku i Brazilu najveći postotak vlasnika kućnih ljubimaca (preko ¾ stanovništva posjeduje kućnog ljubimca), dok ih najmanje ima u istočnom dijelu svijeta, u Aziji:

U Južnoj Koreji svega 31% populacije ima kućnog ljubimca, slijedi Hong Kong sa 35%, te Japan - 37%.Hrvatska se nalazi negdje na gornjem dijelu ljestvice po pitanju kućnih ljubimaca: 61% kućanstava posjeduje barem jednog kućnog ljubimca.

Trećina online populacije u svim ispitivanim zemljama za kućnog ljubimca ima psa, a 23% mačku. Samo 12% posjeduje ribu kao kućnog ljubimca, a 6% pticu.

Psi su najpopularniji u Argentini gdje ih za kućne ljubimce ima 2/3 ili 66% online populacije, slijedi Meksiko sa 64% vlasnika. Psi su najmanje popularni među online populacijom Turske - psa ima svega 12% online populacije, te u Hong Kongu - 14% vlasnika pasa.Zanimljivo je da je, u odnosu na sve zemlje, u Rusiji (57%) i Francuskoj (41%) najveći broj vlasnika mačaka kod kojih je to ujedno i najpopularnija vrsta kućnog ljubimca.

Turska je specifična jer su u njoj najpopularnije ptice kao kućni ljubimci(20%), slijede ribe (16%), dok je najmanje vlasnika pasa (12%).U Hong Kongu je podjednak broj vlasnika riba i pasa (14%).

U Hrvatskoj se za kućne ljubimce preferiraju psi - posjeduje ih 41% onlinepopulacije, dok mačaka za kućne ljubimce ima 29%. O kućnim ljubimcima se u najvećoj mjeri brine stanovništvo Sjeverne Hrvatske (76%), a najmanje osobe iz Dalmacije (46%).

Što je naselje manje, to ima i veći broj kućnih ljubimaca.Iako je odluka o kupovini kućnih ljubimaca često pod utjecajem dječjih želja, rezultati pokazuju da se ne razlikuju kućanstva sa i bez djece popitanju posjedovanja kućnih ljubimaca.

01.09.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh