« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Djeca pretilih majki češće boluju od autizma

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da danas svako 88. dijete u SAD-u ima neki od poremećaja obuhvaćenih pojmom autizma

Fotografija vijesti
Više o

pretilost

,

autizam

,

autizam kod beba

,

mame i bebe

Američko je istraživanje pokazalo kako su djeca pretilih majki imala veće izglede da boluju od autizma i drugih sličnih poremećaja u razvoju naspram onih čije su majke bile mršave, prenosi Hina.

U okviru istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Pediatrics, proučavan je utjecaj različitih metaboličkih stanja majke na kognitivni razvoj djeteta, uključujući povišeni krvni tlak i dijebetes. Najsnažnije su veze pronađene između pretilosti i autizma. Iako istraživanje ne može dokazati jedno stanje izaziva drugo, znanstvenici upozoravaju da je čak i mogućnost zabrinjavajuća u svjetlu rasta pretilosti u SAD-u.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da danas svako 88. dijete u SAD-u ima neki od poremećaja obuhvaćenih pojmom autizma. To predstavlja povećanje od 25 posto u odnosu na stanje prije pet godina.

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta u Davisu istraživanjem su obuhvatili oko tisuću djece od kojih je nešto više od 500 bilo autistično, a 172 je imalo druge vrste poremećaja razvoja.

Znanstveni tim upozorava da je otkriće o vezi pretilosti majki i pojave autizma tim važnije u svjetlu činjenice da gotovo 60 posto američkih žena u dobi kada rađaju ima prekomjernu težinu.

10.04.2012. 14:06:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh