« Život
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
MAMA, SJEĆAŠ SE ..

Djeca pamte ovih osam važnih događaja

Ako se malo zamislite, sigurni smo da ćete se bez problema prisjetiti upravo ovih osam događaja

Stvorite djeci lijepe uspomene
Stvorite djeci lijepe uspomene (Arhiva)
Više o

djeca

,

pamćenje

,

djetinjstvo

,

događaji

Za malu je djecu normalno da ne pamte baš sve što im se događa, što nas nerijetko čudi i iznenađuje, no znanstvenici su utvdili da postoji osam događaja koje će zapamtiti apsolutno svako dijete.

Najčešće sjećanje je odlazak u vrtić ili školu, bez obzira radi li se o izuzetno sretnom ili traumatičnom događaju, a iz prvog se razreda gotovo u pravilu nose lijepa sjećanja biranja knjiga, prve školske torbe i sličnog.

Kako djeca međusobno komuniciraju o svojoj okolini, ne čudi da upravo takve stvari jako dobro pamte, poput svog ili stubišta najboljeg prijatelja, omiljenog parka ili trgovine, no uz prirodne nepogode iz djetinjstva vežu ih traumatična sjećanja.

Razne aktivnosti također su dobro zastupljene u dugotrajnim sjećanjima, pa su tako razna skakanja, plivanja, sportska događanja ili uspjesi povezana sa zajedništvom i osjećajem pripadnosti, tvrde psiholozi.

Uspjesi su, naravno, također drage uspomene, stoga je potrebno omogućiti svom djetetu da se povremeno osjeća kao pobjednik, kao bi taj osjećaj nosilo u sebi čitavog života i moglo crpiti snagu iz njega u trenucima depresije. 

Bebe i mala djeca, bila to braća i sestre ili prijatelji iz susjedstva trajno su zapisana u pamćenju, pa ćete se tako i u poznim godinama sjećati djevojčice iz susjednog ulaza ili nogometnog partnera s obližnje livade.

Djeca također vole pripadati zajednici i u istraživanju su rado i dugo pričala o svojim prijateljama, grupama na sportskim aktivnostim ili vrtiću i putovanjima. 

Mjesta koja posjetimo kao djeca imaju neku magičnu moć, i to zato što nam ostaju lijepa sjećanja na neke mirise, okuse ili osjećaje koje smo tada doživjeli, a uz sve navedeno, tu su i ljudi koje volimo i koji nas vole, obitelj i obiteljski prijatelji. 

Stoga, kad stvarate sjećanja zajedno s djecom, zapamtite da su jako važna za cijeli život.

18.08.2013. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh