« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
LIPCANCI

Đakovo i Lipik u neželjenom ratu oko ergela, u nedjelju prosvjed protiv pripajanja

Na skupu potpore, održanom 1. kolovoza u Đakovu, gradonačelnik Zoran Vinković zatražio je da đakovačka ergela sačuva svoju opstojnost

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić/CROPIX)
Više o

prosvjed

,

Lipicanci

,

Đakovo

,

Zoran Vinković

,

Jat Airways

,

pjenušava vina

,

pjenušci

Grad Đakovo će u nedjelju, 8. kolovoza organizirati prosvjed u znak potpore đakovačkoj Državnoj ergeli lipicanskih konja, a protiv Vladine odluke o pripajanju te ustanove Hrvatskom centru za konjogojstvo (HKC) - Ergeli Lipik.

>> Đakovčani na skupu potpore za očuvanje ergele

Skup, koji će početi u 9,45 sati u centru grada na Trgu dr. Franje Tuđmana, najavili su danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Zoran Vinković i predstavnici koordinacije seljačkih udruga pet slavonskih županija Tomislav Pokrovac, Željko Zmaić i Matija Brlošić. "Vlada Ergelu Đakovo želi pripojiti Lipiku zbog ušteda od svega 1,4 milijuna kuna, no kako do tih ušteda doći, ne može pojasniti. Želi li provoditi pravu racionalizaciju, neka se onda pozabavi pitanjem 70.000 novoprimljenih službenika u državne službe", rekao je Vinković.

I traktori idu na ceste

Čelnici seljačke koordinacije pozvali su seljake da na nedjeljni prosvjed dođu traktorima, a konjogojce i konjogojske udruge konjskim zapregama.

"Lipiku nitko ne može oduzeti lipicance, kao niti Đakovu njihove. Gdje će biti njihova krovna asocijacija - pitanje je administrativne odluke na koju nismo utjecali, a nećemo niti ubuduće", navodi gradonačelnik Lipika Antun Haramija.

Najavljeno je kako nakon nedjeljnog prosvjeda, bude li potrebe, slijedi blokada prometnica u znak protivljenja Vladinoj odluci o pripajanju Ergele Đakovo Lipiku. Konferenciju za novinare održali su danas i gradski HDZ te HSS, stranke u đakovačkoj oporbi.

Predsjednik đakovačkog HDZ-a Ante Raspudić naglasio je kako Vlada vodi brigu o Ergeli, da je u nju uložila 20 milijuna kuna te da će u 2010. uložiti još osam milijuna kuna. Gradonačelnika Vinkovića prozvao je da svojom politikom izolira Đakovo.

"Umjesto da razvija partnerski odnos, razgovara s Vladom, on koristi govor prijetnji, sukoba, uvreda", rekao je Raspudić. HSS, koji ima većinu u Upravnom vijeću Ergele, izrazio je protivljenje Vladinoj odluci o pripajanju Ergele, ocijenivši ju ishitrenom i pogrešnom, bez prethodne procjene o uštedama. Predsjednik osječko-baranjskog HSS-a Pavo Šarčević pozvao je Vladu da preispita tu svoju odluku.

Lipik pruža ruku prijateljstva

Gradonačelnik Lipika Antun Haramija oštro je reagirao na retoriku đakovačkog gradonačelnika Zorana Vinkovića koji je, kako ocjenjuje, ovih dana s prezirom i podcjenjivanjem govorio o Lipiku u osudi vladina prijedloga pripajanja Državne ergele lipicanskih konja iz Đakova Državnoj ergeli u Lipiku. Haramija u priopćenju ističe neugodnu iznenađenost prezirom i podcjenjivanjem grada Lipika s kojima se posljednjih dana đakovački gradonačelnik obraća hrvatskoj javnosti.

"Žao mi je što sam doveden u situaciju konfrontacije s kolegom gradonačelnikom, koji nije prihvatio prijateljsku ruku Lipika, već je iz dana u dan omalovažavao dostojanstvo i mir grada Lipika i njegovih građana", ističe lipički gradonačelnik. U kontekstu posljednjih statusnih odluka Vlade RH, Haramija ističe da će Vlada svojom stručnošću i autoritetom usmjeriti budućnost hrvatskog konjogojstva, i đakovačkog i lipičkog, na dobrobit svojih stanovnika. "Lipiku nitko ne može oduzeti lipicance, kao niti Đakovu njihove. Gdje će biti njihova krovna asocijacija - pitanje je administrativne odluke na koju nismo utjecali, a nećemo niti ubuduće", navodi Haramija.

Đakovo i Lipik nisu ni u kakvom ratu

Ocijenivši da je gradonačelnik Đakova izmanipulirao svoje sugrađane i širu javnost tako da je "na ovakav neumjesan način otvorio preuranjenu predizbornu kampanju", Haramija je pozvao građane Đakova da ne nasjedaju na podvale svoga gradonačelnika, a Vinkoviću poručio da će on osobno, kao i njegovi sugrađani, ubuduće ignorirati svaki igrokaz po njegovu scenariju.

>> Lipicanci postaju bijeli zbog genetske mutacije

Na skupu potpore, održanom 1. kolovoza u Đakovu, gradonačelnik i saborski zastupnik SDP-a Zoran Vinković zatražio je da đakovačka ergela sačuva svoju opstojnost, te da se sjedište Hrvatskog konjogojskog centra preseli u Đakovo, u tamošnju ergelu, "za kojom je 504 godine povijesti te 204 godine organiziranog lipicanskog uzgoja". Građanima Lipika i Pakraca poručio je da Đakovčani nemaju ništa protiv njih, a lipičkom gradonačelniku da "ne zavađa ljude i da Đakovo i Lipik nisu ni u kakvom ratu".

06.08.2010. 16:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh