« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Mit postao stvarnost

Divovska ptica ljudožder doista je postojala

Znanstvenici su znali za postojanje izumrlog orla Haast zahvaljujući iskopanim kostima i drugim nalazima, međutim njegovo ponašanje dosada je bila nepoznanica.

Divovska ptica ljudožder
Divovska ptica ljudožder (Wikipedia)
Više o

orao

,

Novi Zeland

,

ptica

,

ljudožder

Premda je ptica težila i do 15kg, neki istraživači pretpostavljali su da se radi o strvinaru, a ne o predatoru iz mitologije. No nova studija došla je do spoznaja kako je orao zaista bio predator koji je hvatao manje ptice pa čak i malu djecu iz planinskih područja.

Istraživači Paul Scofield iz muzeja Canterbury s Novog Zelanda, te njegov kolega, Ken Ashwell sa Sveučilišta New South Wales rekonstruirali su uz pomoć posebnog kompjutorskog softvera veličinu mozga, očiju, ušiju, te kičmu drevnog orla. Ti podaci uspoređeni su s informacijama koje posjedujemo o modernim pticama predatorima i strvinarima kako bi se odredile njegove navike i ponašanje.

Profesor Scofield tvrdi kako su dobiveni rezultati slični pričama i legendama Maora, domorodačkog stanovništva Novog Zelanda. ˝Znanost tako podržava maorsku mitologiju o pouakai ili hokoi, tj. velikoj ptici koja je napadala ljude u planinama te je bila sposobna i ubiti manje dijete˝ dodaje Scofield.

Istraživači su osim toga otkrili da se divovski orao razvio od manjeg pretka, a tijelo mu je raslo brže od mozga. Smatraju kako mu je tijelo naraslo i do 10 puta veće u odnosu na pretka, tijekom perioda ranog Pleistocena, dakle prije 700 tisuća do 1,8 milijuna godina. Znanstvenici pretpostavljaju da je orao izumro zbog uništavanja njegovog prirodnog staništa i životinja koje je lovio tijekom ljudskog naseljavanja Polinezije.

14.09.2009. 17:35:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh