« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
SAVJETI

Disanjem do kontrole stresa i emocija

Potpuno je nevažan uzrok stresa, jednostavna regulacija disanja dovest će vas u produktivno stanje u nekoliko sekundi

Naučite pravilno disati
Naučite pravilno disati (Shutterstock)
Više o

disanje

,

pravilno disanje

,

kontrola stresa

Disanje može gotovo u trenutku promijeniti vaše osjećaje, pa je po tome jedna od najboljih mogućnosti kontrole stresa koju poznajemo. Stres nam koči mišiće i nakupljamo tenziju, a čitavo smo vrijeme fokusirani na uzrok stresa. 

A zapravo, uzrok stresa potpuno je nevažan - je li to neprospavana noć, nervoza, gužva, tjeskoba zbog sastanka ili prezentacije koju morate održati, jednostavna regulacija disanja dovest će vas u produktivno stanje u nekoliko sekundi.

Pravilno disanje je zapravo aktivna meditacija, a uz ovu vježbu koja traje 60 sekundi možete vratiti kontrolu nad emocijama i smiriti se. 

Vježbe disanja

Za početak, udobno se smjestite na stolicu ili budite u ležećem položaju, jedino što je važno je da vam kralježnica bude potpuno ravna. Zatvorite oči i opustite tijelo. 

Nakon što ste se smjestili, polako i duboko udahnite kroz nos i 'gurajte' trbuh prema van. Stavite dlan na trbuh kako bi osjetili pokret tijela. Dah možete na sekundu zadržati, a zatim izdahnite vrlo polako. Pokušajte da izdah bude dva do tri puta duži od udaha. 

Ponovite nekoliko puta unutar 60 sekundi. Produživanje izdaha je najbrži način smirivanja uma i živčanog sustava te balansiranja emocija.

Što sporije dišete to će vam misli sporije kolati. Ovu je vježbu idealno ponavljati barem dva do tri puta dnevno, naročito u trenucima kad osjećate kako vas obuzima nervoza ili tjeskoba.

07.03.2019. 11:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh