« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
ZNATE LI?

Cimet - genijalni začin koji liječi

Istraživanja su pokazala da cimet pomaže kod raznih bolesti - od kardiovaskularnih do dijabetesa

Cimet je sjajan u kombinacijama
Cimet je sjajan u kombinacijama (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

cimet

Cimet ćemo prvenstveno koristiti kao začin - taj slatkasti miris koji se u prosincu širi domovima je nezaboravan, no trebali bismo ga koristiti i u ostatku godine, i to ne za kolače.

Naime, istraživanja su pokazala da cimet pomaže kod raznih bolesti - od kardiovaskularnih do dijabetesa. 

Stoga, evo 5 najvećih dobrobiti od konzumacije cimeta:

Antikancerogeno djelovanje - studija provedena na laboratorijskim miševima koji su imali rak crijeva pokazala je da cimet aktivira enzime u crijevima koji sprječavaju daljnje širenje raka. Istraživanje još nije provedeno na ljudima, no je na uzorku rakom zahvaćenog crijeva te je dalo obećavajuće rezultate. 

Antioksidansi - previše slobodnih radikala vodi do oksidativnog stresa u tijelu, a takvo stanje do brojnih ozbiljnih bolesti (različitih vrsta tumora, kardiovaskularnih i neuroloških bolesti) i bržeg starenja.  Cimet sadrži jake antioksidanse zbog čega je uvršten u kategoriju superhrane.Istraživanja su pokazala da antioksidansi iz cimeta imaju antiupalni učinak koji igra veliku ulogu u očuvanju zdravlja.

Kolesterol - istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija cimeta može sniziti razinu lošeg kolesterola te na taj način čuvati srce i krvne žile.

Krvni tlak - studije provedene na životinjama pokazale su da cimet snižava krvni tlak. No, s obzirom da još nema istraživanja na ljudima, ne može se sa sigurnošću govoriti o utjecaju cimeta na krvni tlak.

Šećer - cimet se ozbiljno preporučuje dijabetičarima. Bioflavonoid  proantocijanidin koji se nalazi u cimetu pomaže regulirati razinu šećera u krvi, usporava razgradnju ugljikohidrata u probavnom sustavu što pomaže regulirati prodor glukoze u krv. 

07.03.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh