Cimet - genijalni začin koji liječi
Istraživanja su pokazala da cimet pomaže kod raznih bolesti - od kardiovaskularnih do dijabetesa
Cimet ćemo prvenstveno koristiti kao začin - taj slatkasti miris koji se u prosincu širi domovima je nezaboravan, no trebali bismo ga koristiti i u ostatku godine, i to ne za kolače.
Naime, istraživanja su pokazala da cimet pomaže kod raznih bolesti - od kardiovaskularnih do dijabetesa.
Stoga, evo 5 najvećih dobrobiti od konzumacije cimeta:
Antikancerogeno djelovanje - studija provedena na laboratorijskim miševima koji su imali rak crijeva pokazala je da cimet aktivira enzime u crijevima koji sprječavaju daljnje širenje raka. Istraživanje još nije provedeno na ljudima, no je na uzorku rakom zahvaćenog crijeva te je dalo obećavajuće rezultate.
Antioksidansi - previše slobodnih radikala vodi do oksidativnog stresa u tijelu, a takvo stanje do brojnih ozbiljnih bolesti (različitih vrsta tumora, kardiovaskularnih i neuroloških bolesti) i bržeg starenja. Cimet sadrži jake antioksidanse zbog čega je uvršten u kategoriju superhrane.Istraživanja su pokazala da antioksidansi iz cimeta imaju antiupalni učinak koji igra veliku ulogu u očuvanju zdravlja.
Kolesterol - istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija cimeta može sniziti razinu lošeg kolesterola te na taj način čuvati srce i krvne žile.
Krvni tlak - studije provedene na životinjama pokazale su da cimet snižava krvni tlak. No, s obzirom da još nema istraživanja na ljudima, ne može se sa sigurnošću govoriti o utjecaju cimeta na krvni tlak.
Šećer - cimet se ozbiljno preporučuje dijabetičarima. Bioflavonoid proantocijanidin koji se nalazi u cimetu pomaže regulirati razinu šećera u krvi, usporava razgradnju ugljikohidrata u probavnom sustavu što pomaže regulirati prodor glukoze u krv.
Novi komentar