« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
bolji uvjeti

Dio zatvorenika iz Guantanama seli u Illinois

Savezna država u koju bi trebali preseliti teroristi Al-Kaide protivi se Obaminim planovima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

zatvor

,

teroristi

,

Guantanamo

Obamina administracija razmišlja o tome da nekoliko zatočenika iz zatvora Gauntanama preseli u gotovo prazan zatvor maksimalne sigurnosti u Illinoisu, na sjeveru Sjedinjenih Država, pišu američki mediji.

Kaznionica Thomson, državni zatvor maksimalne sigurnosti, oko 240 km zapadno od Chicaga, prva je mogućnost koju proučava američka administracija za preseljenje zatočenika koji su još ostali u američkoj vojnoj bazi na Kubi, piše Chicago Tribune.

Kako navodi CNN, visoki dužnosnici u ministarstvu obrane, pravosuđa i nacionalne sigurnosti, kao i guverner Illinoisa Pat Quinn, trebali bi u ponedjeljak posjetiti tu zatvorsku ustanovu s 1.600 ćelija.

Republikanski zastupnik Mark Kirk žestoko se usprotivio takvu rješenju, pozivajući Bijelu kuću da "prije svega povede računa o sigurnosti obitelji u Illinoisu i da zaustavi svaki projekt po kojemu bi teroristi iz Al-Kaide trebali doći u našu državu".

Guantanamo, koji je u siječnju 2002. otvorio tadašnji predsjednik George W. Bush u okviru "rata protiv terorizma", postao je simbol neumjerenih odluka koje su se donosile za Bushova predsjedanja.

Barack Obama je u predizbornoj utrci za predsjedničke izbore obećao da će zatvoriti Guantanamo (očekuje se u siječnju 2010.), u kojemu je još 215 zatočenika. Neki od njih već su preseljeni u države diljem svijeta koje su iskazale spremnost prihvatiti ih. (hina/metro-portal)

15.11.2009. 10:49:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh