Dinja - kraljica ljeta
Dinja ima veliku količinu vode (oko 90 posto), no to ne znači da ovaj popularni plod nema hranjivu vrijednost
Dinja pripada obitelji tikvica, koja uključuje i lubenicu, kao i bundeve, tikvice i krastavce. dabir svježe dinje može biti težak jer ne možete vidjeti unutar dinje. Ali, svježina je ključna za slatki okus voća. Podignite ju i ako imate osjećaj da je teža nego što ste očekivali, vjerojatno je zrela.
Zrela dinja treba mirisati slatko kad ju stavite pored nosa, a vi bi trebali biti u mogućnosti gurnuti malo u kožu s palcem.
Dinja ima veliku količinu vode (oko 90 posto), no to ne znači da ovaj popularni plod nema hranjivu vrijednost.
Zapravo, dinja je puna hranjivih tvari: vitamina A (u obliku beta-karotena), kao i vitamina C i dobar je izvor minerala kalija. Još jedna prednost je što je narančasto meso puno okusa, ali sadrži malo kalorija.
Zdravstvene prednosti dinje
Antioksidansi - bogat je izvor vitamina A i C koji su oboje antioksidansi. Antioksidansi mogu imati zaštitne učinke neutralizacijom slobodnih radikala koji mogu oštetiti DNK u stanicama i poticati kroničnu upalu u tijelu.
Probava - vlakna i voda u dinji mogu pomoći probavi i pomažu u sprečavanju konstipacije, kada su uključeni u dio prehrane s visokim vlaknima, poput prehrane bogate voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama.
Zdravlje očiju - uključivanje više voća i povrća u vašu prehranu može zadržati oči zdravima i pomoći u sprečavanju katarakta i makularne degeneracije, dva zajednička problema vezana za dob.
Zdravlje srca - postoje dokazi da je prehrana bogata voćem i povrćem povezana s smanjenim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, a također može smanjiti krvni tlak.
Novi komentar