« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NEOČEKIVAN GOST

Diktator Bebe Doc vratio se na Haiti nakon 25 godina

Jean-Claude "Bebe Doc" Duvalier je proteklih 25 godina proveo u izgnanstvu, neočekivano se vratio na Haiti

Haiti
Haiti (Getty Images)
Više o

Haiti

,

Bebe Doc

,

diktatori

Jean-Claude "Bebe Doc" Duvalier je bivši diktator Haitija koji je 25 godina proveo u izgnanstvu. Njegov povratak u zemlju je neočekivan, piše Hina. Duvalier (59) je stigao u glavni grad Port-au-Prince letom Air Francea iz Pariza. U zračnoj su ga luci dočekali deseci pristaša. Kako javlja AFP, čekajući na carinske formalnosti novinarima je kratko dobacio da se vratio "kako bi pomogao narodu" nakon razornog prošlogodišnjeg potresa, dodavši da nije očekivao takvu "dobrodošlicu".

Duvalier je preuzeo vlast na Haitiju nakon smrti oca, diktatora Francoisa "Papa Doca" Duvaliera, koji se na čelu zemlje održavao strahovladom i terorom. "Bebe Doc", tada 19-godišnjak, postao je u to doba najmlađi šef neke države na svijetu.

Iako je pokušao popraviti stanje u državi, tijekom svoje vladavine suočio se s brojnim optužbama za korupciju, političku represiju i kršenja ljudskih prava. Zemlju je napustio 1986. godine nakon masovnih prosvjeda i političkog pritiska iz Washingtona i skrasio se u Francuskoj.

Agencija Reuters navodi da nije posve jasno kakve su sada namjere. U zemlju se vratio u vrijeme političke krize izazvane prvim krugom predsjedničkih izbora 28. studenoga i brojnih optužba za prevaru. Drugi je krug stoga odgođen do daljnjega, a aktualnom predsjedniku Reneu Prevalu mandat istječe za tri tjedna.

17.01.2011. 08:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh