« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
SAVJETI

Dijeta koja spašava liniju i - svijet

Kada bismo svi slijedili stvarno zdravu prehranu, istraživači vjeruju da bi se svake godine moglo spriječiti više od 11 milijuna prijevremenih smrti

Spasite sebe... i Zemlju
Spasite sebe... i Zemlju (Arhiva)
Više o

dijeta

,

planetarna zdravstvena prehrana

Mnoge dijete obećavaju da će vam pomoći brzo skidanje kilograma, ali nova planetarna zdravstvena prehrana, prema navodima istraživača, mogla bi spasiti svijet.

U nedavnom izvještaju objavljenom u časopisu The Lancet, istraživači upozoravaju da će stanovništvo, u kombinaciji s trenutnim prehrambenim trendovima i proizvodnjom hrane, dovesti do povećanja bolesti, gladi u svijetu i emisija stakleničkih plinova.

No, kažu i da cjeloviti globalni remont načina na koji jedemo "može osigurati dobitke za svakoga do 2050. godine i kasnije".

Kada bismo svi slijedili planetarnu zdravstvenu prehranu, istraživači vjeruju da bi se svake godine moglo spriječiti više od 11 milijuna prijevremenih smrti.

To bi također smanjilo emisije stakleničkih plinova i očuvalo više zemljišta, vode i bioraznolikosti,.

Ova dijeta obećava "savršeno" zdravlje za našu planetu i njenu populaciju, piše IOL News.

Tvrdi se da je udvostručenje konzumacije oraha, voća, povrća i mahunarki i smanjenja unosa mesa i šećera za pola način na koji se to može učiniti.

Planetarna prehrana je dijeta koju simbolično predstavlja pola tanjura voća, povrća i oraha.

Druga polovica sastoji se uglavnom od cjelovitih žitarica, biljnih proteina, graha, leće, mahunarki, nezasićenih biljnih ulja, skromnih količina mesa i mliječnih proizvoda, te nekih dodanih šećera i škrobnog povrća.

Planetarna prehrana je uglavnom bazirana na biljkama i omogućuje u prosjeku 2500 kalorija dnevno. Polovica svakog tanjura hrane u ovoj prehrani je povrće i voće, a trećina su cjelovite žitarice.

Preporuča se jedan burger od govedine i dva obroka ribe tjedno, ali većina proteina dolazi od mahunarki i orašastih plodova. Čaša mlijeka dnevno ili neki sir ili maslac uklapa se u smjernice prehrane, kao i jedno ili dva jaja tjedno.

Planetarna prehrana podsjeća na one planove prehrane koji su već poznati kao zdravi, kao što su mediteranske dijete, kažu istraživači.

˝Planetarna prehrana nudi nevjerojatnu raznolikost biljnih namirnica i postoje izvrsni izvori biljnih proteina koji pružaju kompletan izvor aminokiselina˝, kaže predavač na Sveučilištu North-West i glasnogovornik Udruge za dijetetiku u Južnoj Africi, dr. Mariaan Wicks.

Naviknuti se da jedete manje mesa, jaja i mliječnih proizvoda ne znači da ne biste jeli ukusna jela.

"Svaka mala promjena može napraviti veliku razliku", rekao je Wicks. "Počnite s jednostavnim promjenama i kako se više osjećate ugodno, dodajte nove promjene", poručio je.

Prednosti prehrane nisu ograničene na zdravlje, dobra je i za okoliš.

03.08.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh