« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
DANI DIJABETOLOGA

Dijabetelozi na skupu u Malom Lošinju

Metabolizam niskokaloričnih sladila ne ovisi o inzulinu, ona ne utječu na koncentraciju glukoze u plazmi te nisu izvor dodatnih kalorija

Dijabetolozi o dijabetesu
Dijabetolozi o dijabetesu (Shutterstock)
Više o

dijabetes

,

Dani dijabetologa

,

zaključci

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti modernog doba, a u Malom Lošinju se nedavno održao simpozij 74. Dani dijabetologa Hrvatske, koji je uz domaće stručnjake iz područja dijabetologije, ali i iz drugih grana medicine, okupio i značajan broj zdravstvenih radnika i predavača iz inozemstva.

Ovaj je skup nastavak dugogodišnje tradicije razmjene novih saznanja u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću. Program 74. Dana dijabetologa bio je posvećen kroničnim komplikacijama šećerne bolesti, s obzirom na to da je poznato da upravo komplikacije čine najveći dio troškova liječenja bolesnika sa šećernom bolešću.

Prema procjenama Svjetske dijabetološke federacije (IDF) u svijetu ima 382 milijuna oboljelih od šećerne bolesti, a do 2035. godine se očekuje da će brojka oboljelih biti veća od 590 milijuna", upozorio je u svom predavanju na početku simpozija Sir Michael Hirst, predsjednik Svjetske dijabetološke federacije, koji je ekskluzivno zbog ovog skupa posjetio Hrvatsku.

Sir Hirst je upozorio i na pandemijski karakter šećerne bolesti i velike troškove liječenja, koji čine šećernu bolest značajnim javno-zdravstvenim i socioekonomskim problemom.

Napomeno je da su razlozi ove epidemije dobro poznati, a kako bi se spriječili potrebno je napraviti promjene u načinu života i uključiti tjelesnu aktivnost u svakodnevni raspored.

Zbog pandemijskih razmjera šećerna bolest predstavlja značajan javno-zdravstveni problem, a činjenica da praktički pola oboljelih ni ne zna da ima šećernu bolest, stvara dodatni problem u liječenju. Zbog toga je jako važno rano otkrivanje bolesti i pravovremeno liječenje, ali još je važnija prevencija pri čemu pravilna prehrana i redovita tjelovježba čine osnovu prevencije šećerne bolesti. Strategiju borbe protiv prehranjenosti i pretilosti treba usmjeriti na smanjenje dnevnog energetskog unosa, ali i na povećanje tjelesne aktivnosti'', izjavio je doc.dr.sc. Dario Rahelić, predsjednik simpozija i predsjednik Hrvatskoga društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora, te dodao da „smanjenje tjelesne mase za 5 do 10 posto značajno smanjuje rizik od nastanka šećerne bolesti tipa 2, ali i ostalih komplikacija pretilosti''

Tijekom svog predavanja o ulozi prehrane u smanjenju komplikacija šećerne bolesti, doc.dr.sc. Dario Rahelić naglasio je važnost praćenja energetskog unosa i osvrnuo se na ulogu niskokaloričnih sladila u prehrani osoba sa šećernom bolešću, te je istaknuo da su vrlo korisna zamjena za sve zaslađivače koji sadrže kalorije.

Metabolizam niskokaloričnih sladila ne ovisi o inzulinu, ona ne utječu na koncentraciju glukoze u plazmi te nisu izvor dodatnih kalorija, stoga je njihova uloga u prehrani osoba oboljelih od šećerne bolesti neupitna i zato mogu imati bitnu ulogu u smanjenju ili održavanju poželjne tjelesne mase.

Doc.dr.sc. Rahelić je također spomenuo velik broj studija objavljenih na ovu temu, te izdvojio najnoviju studiju koja je objavljena u časopisu Obesity prije nekoliko dana, koja je proučavala utjecaj napitaka sa niskokaloričnim sladilima na gubitak tjelesne mase u usporedbi s vodom u programu mršavljenja koji je trajao 12 tjedana. Rezultati studije ukazuju da su obje grupe smanjile tjelesnu masu u promatranom periodu, dok je gubitak u grupi koja je konzumirala napitke s niskokaloričnim sladilima iznosio 5.95 kg u odnosu na 4.09 kg u grupi koja je konzumirala vodu.

27.06.2014. 09:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh