« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
I-DOSING

Digitalna droga - mladi se glazbom bacaju u opasnu ekstazu

POGLEDAJTE VIDEO - Glazba može slušatelja odvesti u drugo stanje svijesti poput droge i seksa

Glazba slušalice
Glazba slušalice (Shutterstock)
Više o

elektronska glazba

,

ovisnost

,

droga

,

glazba

,

Source Code

,

Bobby McFerrin

,

anonimne prijave

,

željka matković

Digitalna droga, glazba, proširila se među mladima u svijetu koji se ekstremim elektronskim zvukovima prebacuju u drugo stanje svijesti i tvrde da na taj način proživljavaju pravu ekstazu.

Mladi pritom putem interneta dolaze do posebno djelotvornih glazbenih datoteka (većinom trance) i slušaju ih putem slušalica u ležećem položaju i sa zatvorenim očima. Među najpopularnijim skladbama za tzv. i-dosing je 10-minutni „Gate of Hades" koji sadrži isključivo glasne i iritantne tonove.

>>Može li se razviti ovisnost o brzoj hrani? 

„Na početku nisam osjetila ništa, ali sam s vremenom ušla u neki drugi svijet i doživjela adrenalinski udar. Bilo je ti istovremeno fascinantno i zastrašujuće iskustvo", svjedoči mlada djevojka koja je snimku svog i-dosing stavila na YouTube.

Studije su pokazale da slušanje glazbe ima sličan utjecaj na mozak kao ovisnost o opojnim drogama te dovodi do ubrzanog rada srca, disanja i znojenja. „Pojedini glazbeni žanrovi mogu aktivirati kemijske procese u mozgu koje inače povezujemo sa seksom i drogama", tvrdi psiholog Daniel J. Levitin.

>>Glasna glazba u kafićima potiče ljude da piju brže i više

O novoj glazbenoj drogi nedavno je pisao i renomirani Wired, a stručnjaci upozoravaju da i-dosing može s vremenom dovesti do konzumacije i s tim povezane ovisnosti o opojnim drogama. 

20.07.2010. 22:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh