« Kultura
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
IN MEMORIAM

Diego Menendes - filmaš, glazbenik i performer

Prerana smrt u ponoru kod Kostrene ostavila je nevelik, ali izuzetno zapažen opus slovenskog filmaša i glazbenika Diega Menendesa

Diego Menendes bio je plodan umjetnik
Diego Menendes bio je plodan umjetnik (Arhiva)
Više o

Diego Menendes

,

We Are Laibach

,

We Are Hollywood

Diego Menendes, kontroverzni umjetnik, provokativni filmaš i glazbenik iz Ljubljane umro je nedavno padom u ponor kod Kostrene. Njegov filmski i glazbeni opus govore o svestranom umjetniku raznorodnih interesa i stalnoj želji za propitivanjem društvenih normi.

Menendes je govorio kako su njegovi radovi odraz njegove stalne borbe s okolinom u kojoj je njegovo argentinsko podrijetlo bilo nešto čudno i bizarno, često i opterećenje.

Rani video radovi i filmovi bili su komičnog trash sadržaja, no s vremenom je uveo i druge dimenzije, postavši autor dokumentaraca koji su brzo postali kultni. We are Hollywood, film o vezama glumaca i političara bio je samo uvod u još žešći We are Laibach, koji precizno ukazuje na nacionalnu, rasnu i etničku netrpeljivost u Europi, konflikte među vjerama i prosječnu političku identifikaciju Ljubljančana.

Drugi dio karijere vezan je za bend Menendes brothers koji je od garažnog kvarteta postao trio, zatim duo, da bi na kraju ostao one man performance band, kako se na kraju i sam Diego volio vidjeti. Snimljena muzika i video instalacije pratile su Diegove nastupe, a njegova je muzička vizija bila upravo višeslojni performance.

Filmsku je karijeru gradio i na brojnim filmskim festivalima u Hrvatskoj, primjericu u Varaždinu, Puli i Sisku, a nenadana smrt prekinula je rad na filmu o odnosu desničara i antifašista i ideološkom ratu koji se vodi u Hrvatskoj.

Umjetnik je velik kao i njegovo djelo, a bilo bi stvarno šteta da se djelo Diega Menendesa ne upamti po beskompromisnom artizmu, inteligentnoj provokaciji i originalnim idejama.  

12.03.2013. 04:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh