« Kultura
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
POSLASTICA

Pisac "Odreda za baštinu" stiže u Zagreb

Robert M. Edsel, autor knjige The Monuments Men po kojoj Clooney upravo snima film, dolazi 26. ožujka u Zagreb

R. M. Edsel stiže u Zagreb
Više o

George Clooney

,

Seid Serdarević

,

zagreb-info

,

Odred za baštinu

,

Fraktura

,

Robert M. Edsel

Filmski kritičari već su svrstali film "The Monuments Men" koji snima George Clonney u jedan od onih koje bi svakako trebalo pogledati u 2013. godini. Film će režirati sam Clooney koji će uz Matta Damona, Cate Blanchett, Johna Goodmana i Rooney Maru i glumiti u filmu.

Film se snima po romanu Odred za baštinu koji je upravo izašao u Hrvatskoj u izdanju nakladničke kuće Fraktura koja tim povodom u Zagreb dovodi pisca knjige Roberta M. Edsela.

Književnik će biti gost nove Frakturine tribine Razotkrivanje koja će se održati u utorak, 26. ožujka u atrija Muzeja za umjetnost i obrt. Razgovor s Edselom moderirat će Seid Serdarević, a bit će osiguran simultani prijevod. Ulaz je besplatan.

Knjiga govori o događajima iz Drugog svjetskog rata kada su nacisti izveli najveću pljačku u povijesti prisvojivši i sakrivši više od pet milijuna umjetnina. Hitleru su se u tom naumu suprotstavili pripadnici Odreda za baštinu. Ne zna se koliko bi umjetičkih djela netragom nestalo da nekolicina posvećenih ljubitelja umjetnosti nije krenula za savezničkim trupama u potragu za umjetninama koje je trebalo spasiti. Bila je to najveća potraga za blagom u povijesti.

Od organiziranja lokalnih zidara u restauraciji crkava nastradalih u bombardiranju preko lutanja labirintima nacističke birokracije u potrazi za umjetninama odnešenim iz Louvrea, ova skupina entuzijasta uspjela je vratiti tisuće i tisuće umjetnina. Misao vodilja koja ih je tjerala naprijed bila im je: Što ako dobijemo rat, a izgubimo baštinu stvaranu više od tisućljeća?

21.03.2013. 10:34:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh