« Glazba
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
NAJAVE

Deveti Diapason festival s tri vrhunska koncerta

Festival koji pomno odabranim programom nudi iznimno slušljive evergrine najvećih klasičnih skladatelja za širok krug publike

Dođite na tri sjajna koncerta
Dođite na tri sjajna koncerta (Arhiva)
Više o

klavir

,

Diapason festival

Deveti 'Diapason festival', jedinstveno glazbeno događanje koje jednom godišnje okuplja najbolje hrvatske 'klasičare', ove je godine posvećen jednom od najljepših i najvoljenijih instrumenata - klaviru, te uz predvodnike domaće scene, u Hrvatsku prvi put dovodi i pijanističko ime svjetskoga glasa.

Festival koji pomno odabranim programom nudi iznimno slušljive evergrine najvećih klasičnih skladatelja za širok krug publike, održat će se od 20. do 22. studenog u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda i u tri će večeri ugostiti tri vrhunska klavirska koncerta.

U utorak će Festival otvoriti istaknuti glazbeni duo, koji vežu i profesionalne i privatne spone; Zrinka Ivančić-Cikojević koja se profilira kao jedna od najdarovitijih glazbenica mlađe generacije, ujedno i laureatkinja brojnih domaćih i međunarodnih natjecanja, čime je privukla pažnju i publike i kritike, te donedavni ravnatelj Glazbene akademije u Zagrebu, cijenjeni pijanist te hvaljeni glazbeni pedagog Dalibor Cikojević. Zajedno će svirati Brahmsa, Poulenca i Milhauda, te kao posebnu poslasticu, djelo Borisa Papandopula s predigrom, njegovu lepršavu i mističnu plesnu suitu za dva klavira o horoskopskim znakovima.

Drugu večer festivala, u srijedu u 20 sati, očekuje nas koncert jedne od najhvaljenijih i najnagrađivanijih hrvatskih pijanistica, vrlo mlade, a bombastično uspješne Mije Miljković Đuzel, koja je dosad ostvarila cijeli niz zapaženih solističkih nastupa s renomiranim orkestrima diljem Europe i svijeta, kao i nebrojene nastupe s ponajboljim hrvatskim i inozemnim glazbenicima. Sugestivnom igrom crno-bijelih tipki i nadahnutom umjetničkom interpretacijom, izvodit će Mozartove i Beethovenove sonate vječnoga sjaja, izbor iz djela B. Šipuša te kao šećer na kraju, nezaboravna Chopinova nokturna.

Festival će u petak zavoriti koncert svjetske pijanističke zvijezde, Rusa Vyacheslava Gryzanova, koji je diplomirao s počastima na Moskovskom konzervatoriju, kasnije i na slavnom američkom Yaleu, a trenutačno je toliko tražen da samo u jednoj godini nastupa na najvećim pozornicama u više od 20 zemalja širom svijeta. Taj svestrani umjetnik svjetsku je slavu stekao bravuroznim izvedbama Chopinovih etida i Bachovih suita, kao i autorskim, fascinantnim aranžmanima poznatih djela klasične glazbe, koji su požnjali kritičarke lovorike, kao i unosan izdavački ugovor s njemačkim Schott Musicom i poznatim Steinway & Sons, za koje je 2018. objavio nosač zvuka 'Russian Transcriptions'. Svoje klavirsko veleumijeće uživo će prvi put predstaviti hrvatskoj publici, a svirat će. Između ostalog, bajkoviti 'Cvjetni valcer' iz baleta 'Orašar' P. I. Čajkovskog, Rahmanjinove 'Romance' i 'Talijansku polku', kao i Borodinov 'Nokturno za gudački kvartet br. 2'.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni HGZ-a, kao i pretplatna kartica s posebnom cijenom od 100 kuna za sve tri koncertne večeri.          

19.11.2019. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh