« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
SLAVA POGINULIMA

Deseta godišnjica newyorške tragedije - 9/11

Ukupno je poginulo vše od 3.000 ljudi, uključujući žrtve u zrakoplovima i neboderima, te njujorške vatrogasce, policajce i vojno osoblje u Pentagonu

9/11 je simbol terorizma, no ostaje pitanje tko je napravio to zlo
9/11 je simbol terorizma, no ostaje pitanje tko je napravio to zlo (Wikipedia)
Više o

New York

,

WTC

,

9/11

,

godišnjica

11. rujna 2001. godine datum je koji se u cijelom svijetu poistovjećuje s najvećim terorističkim napadom na SAD. Prema službenoj američkoj verziji priče 19 osoba u službi Al-Qaide, mreže militantnih islamističkih organizacija, otelo je četiri američka zrakoplova.

Dva su udarila u Svjetski Trgovački Centar (WTC) na Manhattanu u New Yorku, po jedan u svaki neboder, nakon čega su se oba srušila. Treći je zrakoplov navodno udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD-a, a četvrti se srušio u Pennsylvaniji nakon što su putnici pružili otpor otimačima. Nitko nije preživio ni u jednom od otetih zrakoplova.

Ukupno je poginulo više od 3.000 ljudi, uključujući žrtve u zrakoplovima i neboderima, te njujorške vatrogasce, policajce i vojno osoblje u Pentagonu. Ubrzo nakon napada vlada SAD-a objavila je da su Al-Qaida i Osama bin Laden prvi osumnjičeni za napade.

No, nakon tragičnog događaja krenule su i sumnje u službenu verziju američke administracije. Mnogima je bilo sumnjivo kako su se tornjevi mogli urušiti jer su građeni upravo tako da ih zrakoplov ne može srušiti, a mnogima je čudan i način rušenja koji upućuje da je možda bila riječ o nekoj vrsti kontroliranog rušenja.

>> Američki arhitekti traže novu istragu o rušenju tornjeva WTC-a >>

Sumnje postoje i oko autentičnosti snimke na kojoj Bin Laden preuzima odgovornost za napade. Napadi su imali ogromne posljedice na svjetsku politiku. Bili su osuđeni širom svijeta, a mjesec dana kasnije SAD su povele koaliciju međunarodnih snaga u Afganistanu u potrazi za snagama Al-Qaide.

>> Istina o istini o "slučaju 9/11" >>

Kontroverze oko rušenja Blizanaca i dalje traju, jer su u međuvremenu analizirane sve snimke i svjedočenja neposrednih sudionika događaja. Američka vlada čvrsto se drži svoje teorije, a ove godine izbacili su i snimke razgovora iz aviona i fotografije iz Međunarodne svemirske postaje.

>> 9/11 - legenda, mit ili jednostavno tragedija? >>

Ipak, i dalje je nejasno rušenje zgrade 7 u kompleksu WTC, koja se bez ikakvog razloga urušila prva, niti na jednoj snimci Pentagona ne vide se dijelovi srušenog aviona niti tijela putnika i tako bi mogli unedogled.

>>9/11 - zavjera ili istina >>

Ostaje činjenica da je poginulo mnogo ljudi i da se radi o jednoj strašnoj tragediji koja je promijenila način razmišljanja Amerikanaca i njihov pogled na svijet. Teško da će se ikad saznati prava istina, no jedino je važno ovakve obljetnice obilježiti dostojanstveno. Slava svim poginulima.

11.09.2011. 07:15:08
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    11.09.2011. 10:15
    naravno, koga briga za slavu stotine tisuća nedužnih muslimana koji su poginuli nakon toga :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh