« Sport
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Lov na olimpijske medalje

Rukometaši, vaterpolisti, Vlašić, Draganja i Skelini naši su najveći aduti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Blanka Vlašić

,

Olimpijske igre

,

Duje Draganja

,

hrvatski rukometaši

,

braća Skelin

,

hrvatski vaterpolisti

Krema sportskog svijeta okupila se u Pekingu, kineskoj prijestolnici u kojoj će oni najbolji ostati do 28. kolovoza kada završavaju 29.   ljetne Olimpijske igre.
Bit će ovo rekordne Igre po broju sportaša, čak 11.128 natjecatelja od 8. kolovoza imat će samo jedan cilj - osvojiti olimpijsko odličje, po mogućnosti zlatno.  Nikad više predstavnika na olimpijadi nije imala ni Hrvatska, 106 sportaša u 15 sportova. I baš poput krilatice ‘Jedan svijet, jedan san’ svi žele osvojiti medalju. No, samo oni najspremniji i najsretniji uživat će u slavi pobjednika, većina će se tek zadovoljiti s onom ‘važno je sudjelovati’.

Što možemo očekivati od naših sportaša? Blanka Vlašić i prije nego što je došla u Peking (dolazi 12. kolovoza) proglašena je pobjednicom. Najboljoj svjetskoj visašici zlato može izmaknuti samo nekim čudom, sportski poznavatelji njenim suparnicama ne pridaju niti promil šanse.

U Pekingu će Hrvatska imati najbrojniju olimpijsku ekspediciju, čak 106 sportaša. Od 1992. godine olimpijci su osvojili 12 odličja, nakon Pekinga brojka će biti veća.

- Ne bježim od uloge favorita - poručuje i Blanka.

Mnogo se očekuje i od Duje Draganje. Srebrni iz Atene s pedesetice slobodnim stilom ima i snage i želje obraniti srebro ali i napasti zlato. Plivačica Sanja Jovanović priželjkuje finale, ali potiho spominje i medalju. Veslači, braća Skelin, Nikša i Siniša u Sydneyu okitili su se broncom u osmercu, u Ateni srebrom, te slijedom niza u Pekingu priželjkuju zlato u dvojcu bez kormilara.

- Smatramo da smo po formi i po osjećaju kako nam brod ide kroz vodu opet kandidati za medalju - kaže Nikša.

Velika nadanja hrvatska javnost polaže na rukometaše i vaterpoliste. Rukometaši brane zlatnu medalju osvojenu u Ateni, u Pekingu Balić i društvo žele zadržati najvišu stubu pobjedničkog postolja. Vaterpolisti su svjetski prvaci, vrlo uigrani, moćni, a izbornik je Ratko Rudić, najtrofejniji trener na svijetu. za potpuni trijumf potrebna je tek mrvica sreće.

To su glavni favoriti za medalje. No, iznenaditi mogu košarkaši, tenisači (Karlović), jedriličari (Kljaković Gašpić)... Hrvatska  za sada ima 12 olimpijskih medalja, nakon Pekinga broj će biti veći.            

Piše: Piše: Ato Kwamina Markin
07.08.2008. 21:36:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh