« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
HMM

Deset tisuća izbjeglica danas stiže u Austriju

U nezapamćenom kaosu i anarhiji izbjeglice se prelijevaju od Gevgelije do Beča, bez zaustavljanja, bez kontrole, bez ideje o rješavanju problema ...

Izbjeglice nekontrolirano ulaze u Austriju
Izbjeglice nekontrolirano ulaze u Austriju (Twitter)
Više o

Njemačka

,

Mađarska

,

Austrija

,

izbjeglice

,

sirijske izbjeglice

Odluka o tome da se izbjeglice koji se danima nalaze u Mađarskoj prevezu autobusima do austrijske granice pokazuje neuspjeh Europske unije u politici migracija, ocijenio je u subotu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, dok je njegov austrijski kolega Sebastian Kurz pozvao Uniju da "otvori oči".

Nakon nekoliko dana sukoba i kaosa, mađarska vlada dala je na raspolaganje autobuse kako bi se njima prebacili migranti iz Budimpešte do Austrije.

"Ono što se dogodilo je posljedica neuspjeha politike migracija Europske unije i neodgovornih izjava europskih političara", rekao je Szijjarto po dolasku u Luxembourg na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a koji trebaju razgovarati o izbjegličkoj krizi.

Pritom misli na izjave Njemačke o bezuvjetnom prihvatu sirijskih izbjeglica.

Austrijski šef diplomacije pozvao je pak Europsku uniju da "otvori oči", ocjenjujući da prijevoz tisuća ljudi iz Mađarske pokazuje do koje je mjere Europa u ovom trenutku u neredu.

"Nadam se da će ovo probuditi" europske čelnike, dodao je po dolasku u Luxembourg.

Austrijska policija objavila je da očekuje oko 10.000 izbjeglica u subotu na svojoj granici s Mađarskom, nakon što je Mađarska dala na raspolaganje autobuse i pustila izbjeglice da njima odu prema Austriji. Dosad je tijekom noći na subotu i u subotu ujutro u Austriju ušlo oko 4.000 izbjeglica.

U Mađarskoj je stanje postalo nepodnošljivo nakon što je samo u kolovozu u tu zemlju stiglo 50.000 izbjeglica.

Neki autobusi u Austriji trebali bi migrante odvesti do Beča, neki bi do Beča trebali vlakovima a neki će se uputiti do Salzburga, koji se nalazi na granici s Njemačkom.

05.09.2015. 13:11:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh