« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
napokon nekom svanulo

Delo napalo Pahora zbog srozavanja ugleda

I Bor(a)ut Pahor se uključio u štetne igre oko referenduma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty images)
Više o

NATO Slovenija ratifikacija

,

ratifikacija za NATO

,

Pahor NATO referendum

Najave o organizaciji slovenskog referenduma o ulasku Hrvatske u NATO su štetne, ali je još štetnije što se u političku igru oko toga uključio i sam premijer Borut Pahor, ocjena je iz komentara ljubljanskog "Dela" od subote.

"Postupak dijela slovenske politike koji najavljuje takav referendum je štetan i nimalo ne štiti nacionalne interese, ali je šteta da se u igru uključio i sam premijer Borut Pahor", piše list u komentaru svog broja od subote povodom Pahorove izjave da su takve inicijative legitimne iako ih osobno ne podržava, ali da referendum ipak ne bi štetio ugledu države i kredibilnosti vlade.

"Ratifikacija hrvatskog pristupnog protokola je protokolaran čin i završni akt nečega o čemu je politička odluka već donesena. Zato Pahor teško griješi kad ocjenjuje da odgoda ulaska Hrvatske u NATO ne bi oslabila međunarodni ugled države. Najmanje što se može dogoditi je to da će o slovenskim političkim igrama pisati svi svjetski mediji i da će Slovenija opet potonuti na razinu Hrvatske koja ima teške probleme u ispunjavanju dogovora", piše u komentaru Rok Kajzer.

"Na žalost se došlo dotle da se pola slovenskog državnog vrha umjesto ozbiljnim stvarima bavi pokušajima oporbe da se ucjenom dođe do izjave koja ionako neće ništa promijeniti", navodi komentator u vezi s mogućnošću da vlada od Slovenske pučke stranke (SLS) koja prijeti referendumom osigura njezino odustajanje od te namjere prihvaćanjem posebne izjave u parlamentarnom odboru za vanjsku politiku u kojoj bi se napisalo da Sloveniji pripada cijeli Piranski zaljev i "sporne točke" na granici, te da je oduvijek imala izlaz na otvoreno more.

"U takvim štetnim igrama sudjeluje i sam premijer koji u isto vrijeme pozdravlja inicijativu Europske komisije o formiranju vijeća mudraca za rješenje spora, te uz to izjavljuje da je bitan uvjet za prihvaćanje kompromisnog rješenja slobodan slovenski pristup otvorenom moru. Dakle, kao uvjet postavlja nešto o čemu će Ahtisaari i Badinter tek odlučivati. To je slično ponašanju Hrvatske, pa bi se uz takve izjave moglo dogoditi da mudraci već sada spakiraju kofere i odu", navodi komentator. (hina/metro-portal)

14.02.2009. 08:46:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh