Metro-portal.hr

objavljeno 05.11.2008. 15:12:49
neplaćeno

Dell zamolio radnike da ne dođu na posao

'Molimo vas da uzmete godišnji'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Američki proizvođač računala Dell Inc zatražio je od zaposlenika da razmotre mogućnost odlaska na petodnevni neplaćeni odmor u okviru nastojanja da se srežu troškovi poslovanja, u uvjetima slabljenja potražnje u cijelom svijetu.

"Zamolili smo zaposlene da na dragovoljnoj bazi razmotre mogućnost odlaska na neplaćeni odmor u trajanju do pet dana, što bi za kompaniju bila fleksibilna metoda smanjenja troškova", kazao je glasnogovornik Jess Blackburn.

Izvršni direktor kompanije Michael Dell obavijestio je zaposlenike o novim potezima elektronskom poštom u ponedjeljak a u utorak je kazao da očekuje nastavak procesa konsolidacije u tehnološkoj industriji, poručivši kompanijama u tom sektoru da prebrode teško razdoblje temeljitim promjenama poslovanja, restrukturiranjem i ulaganjima.

Dell je drugi po veličini proizvođač računala u svijetu, iza Hewlett-Packarda. Suočio se sa slabom potražnjom za osobnim računalima zbog slabljenja gospodarskih aktivnosti u svijetu. Tako je u drugom poslovnom tromjesečju zabilježio snažan pad dobiti, najavljujući pojačanu orijentaciju na povećanje udjela na tržištima u nastajanju, poput indijskog.

Američka je kompanija nadomak završetku programa smanjenja broja zaposlenih za 8.900 a ponudila je i otpremnine onima spremnim na prijevremeni odlazak u mirovinu.

Dell namjerava smanjiti operativne troškove u četvrtom tromjesečju, kazao je Blackburn nakon što je kompanija već ranije najavila da planira srezati troškove poslovanja za tri milijarde dolara godišnje u razdoblju od tri godine.

"Namjera je bolje pozicionirati Dell za dugoročno uspješno natjecanje s konkurencijom", dodao je glasnogovornik. (hina/metro-portal)

05.11.2008. 15:12:49
http://metro-portal.hr/dell-zamolio-radnike-da-ne-dodju-na-posao/12898/