« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
STUDIJA

Dekriminalizacija droga neće povećati potrošnju

Britanska stručna skupina je nakon šest godina istraživanja došla do zaključka da manje količine lakih droga treba dekriminalizirati

Britanski stručnjaci bi dekriminalizirali lake droge
Britanski stručnjaci bi dekriminalizirali lake droge (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

kanabis

,

droga

,

marihuana

,

zloporaba droga

,

joint

,

dekriminalizacija lakih droga

Manje količine kontroliranih droga trebale bi prijeći iz kategorije kaznenog djela u prekršaj, preporuka je stručne skupine iz Velike Britanije koja je provela šestogodišnje istraživanje sa zaključkom da dekriminalizacija droga neće povećati potrošnju. 

Istaknuti sveučilišni profesori, policajci, znanstvenici i drugi stručnjaci, članovi povjerenstva UK Drug Policy Commision vjeruju da bi se kazne koje se izriču za posjedovanje droga trebale zamijeniti novčanim globama, liječenjem i pohađanjem predavanja o štetnosti droga.

U izvješću na 173 stranice čak predlažu nekažnjavanje ili minimalne kazne za uzgoj marihuane za osobnu upotrebu, vjerujući da bi tako pomogli u borbi protiv organiziranog kriminala. Uz to, kažu da uzimanje droga ne uzrokuje uvijek probleme i da je tako s većinom uživatelja, a ima i puno dokaza da su u nekim okolnostima droge korisne.

Poziva se na dekriminalizaciju kanabisa kao prvog koraka, a u slučaju da se taj potez pokaže opravdanim, trebalo bi postupno dekriminalizirati i druge droge, navodeći primjere Češke i Portugla gdje se nakon takve legislative upotreba nije povećala. 

No, pred mjesec dana je ministrica unutarnji poslova Velike Britanije Theresa May isključila bilo kakvu dekriminalizaciju droga i izjavila da je marihuana samo uvod u jače droge, što je u potpunoj suprotnosti sa izvješćem povjerenstva.

Britansku politiku prema drogama drže pojednostavljenom jer odbija priznati da su problemi s drogom vezani s nejednakošću i društvenim isključenjem.

15.10.2012. 17:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh