« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina
WTF?!

Defense Distributed isprintao prvi funkcionalni pištolj

Tehnologiju 3D ispisa neke su kriminalne organizacije već koristile za izradu 'čitača' kartica na bankovnim automatima

Testiranje pištolja koji možete downloadati i isprintati
Testiranje pištolja koji možete downloadati i isprintati (Screenshot YouTube)
Više o

3D printer

,

Defense Distibuted

,

plastični pištolj

,

isprintani pištolj

Godinu dana radili su na pripremi i izradi i uspješno su ga testirali u subotu na streljani blizu Austina u Teksasu. Projekt je izazvao negodovanje aktivista za kontrolu naoružanja.

Europska agencija za provedbu zakona Europol priopćila je da pažljivo prati razvoj događaja. Victoria Baines iz Europola kazala je BBC-u da će se kriminalci zasad vjerojatno nastaviti služiti tradicionalnim načinima nabave oružja.

'Ali što vrijeme bude prolazilo i tehnologija postane dostupnija i lakša za korištenje te cijenom prihvatljivija, vjerojatno će se pojaviti određeni rizici', kazala je Baines.

Skupinu Defense Distributed vodi Cody Wilson, 25-godišnji student prava na teksaškom sveučilištu. 'Mislim da ljudi nisu očekivali da je ovo moguće napraviti', kazao je Wilson u razgovoru za BBC.

Trodimenzionalni ispis smatra se tehnologijom budućnosti. Radi se o procesu izrade trodimenzionalnog čvrstog objekta doslovno bilo kakvog oblika na osnovu digitalnog modela. 

Ideja je ta da kupci, kako 3D pisači postaju sve jeftiniji, umjesto da kupuju proizvode u trgovinama, mogu skinuti s interneta nacrte i ispisati ih kod kuće.

Međutim, s novim tehnologijama, uz prednosti, dolaze i rizici. Spomenuti pištolj izrađen je 3D printerom kupljenim za 8.000 dolara (46 tisuća kuna) na eBayu. Sastavljen je od raznih plastičnih materijala i jedino je udarna igla od metala. Wilson tvrdi da je izrada pištolja i objava uputa na internetu pitanje slobode.

Za izradu pištolja Wilson je dobio licencu Američkog ureda za alkohol, duhan, oružje i eksplozive (ATF). Donna Sellers iz ATF-a kazala je BBC-ju da proizvodnja ovakvog 3D oružja ne podliježe nacionalnom zakonu o vatrenom oružju (poput automatskog oružja, primjerice) i da je sve legalno.

Tehnologiju 3D ispisa neke su kriminalne organizacije već koristile za izradu 'čitača' kartica na bankovnim automatima.

Mnoge agencije za provedbu zakona u svijetu imaju posebne odjele za praćenje kibernetičkog kriminala i u sklopu njih osobe zadužene za praćenje novih tehnologija poput 3D ispisa.

Pogledajte video skupine Defense Distributed:

06.05.2013. 16:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh