Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2013. 16:24:00
WTF?!

Defense Distributed isprintao prvi funkcionalni pištolj

Tehnologiju 3D ispisa neke su kriminalne organizacije već koristile za izradu 'čitača' kartica na bankovnim automatima

Testiranje pištolja koji možete downloadati i isprintati
Testiranje pištolja koji možete downloadati i isprintati (Screenshot YouTube)

Godinu dana radili su na pripremi i izradi i uspješno su ga testirali u subotu na streljani blizu Austina u Teksasu. Projekt je izazvao negodovanje aktivista za kontrolu naoružanja.

Europska agencija za provedbu zakona Europol priopćila je da pažljivo prati razvoj događaja. Victoria Baines iz Europola kazala je BBC-u da će se kriminalci zasad vjerojatno nastaviti služiti tradicionalnim načinima nabave oružja.

'Ali što vrijeme bude prolazilo i tehnologija postane dostupnija i lakša za korištenje te cijenom prihvatljivija, vjerojatno će se pojaviti određeni rizici', kazala je Baines.

Skupinu Defense Distributed vodi Cody Wilson, 25-godišnji student prava na teksaškom sveučilištu. 'Mislim da ljudi nisu očekivali da je ovo moguće napraviti', kazao je Wilson u razgovoru za BBC.

Trodimenzionalni ispis smatra se tehnologijom budućnosti. Radi se o procesu izrade trodimenzionalnog čvrstog objekta doslovno bilo kakvog oblika na osnovu digitalnog modela. 

Ideja je ta da kupci, kako 3D pisači postaju sve jeftiniji, umjesto da kupuju proizvode u trgovinama, mogu skinuti s interneta nacrte i ispisati ih kod kuće.

Međutim, s novim tehnologijama, uz prednosti, dolaze i rizici. Spomenuti pištolj izrađen je 3D printerom kupljenim za 8.000 dolara (46 tisuća kuna) na eBayu. Sastavljen je od raznih plastičnih materijala i jedino je udarna igla od metala. Wilson tvrdi da je izrada pištolja i objava uputa na internetu pitanje slobode.

Za izradu pištolja Wilson je dobio licencu Američkog ureda za alkohol, duhan, oružje i eksplozive (ATF). Donna Sellers iz ATF-a kazala je BBC-ju da proizvodnja ovakvog 3D oružja ne podliježe nacionalnom zakonu o vatrenom oružju (poput automatskog oružja, primjerice) i da je sve legalno.

Tehnologiju 3D ispisa neke su kriminalne organizacije već koristile za izradu 'čitača' kartica na bankovnim automatima.

Mnoge agencije za provedbu zakona u svijetu imaju posebne odjele za praćenje kibernetičkog kriminala i u sklopu njih osobe zadužene za praćenje novih tehnologija poput 3D ispisa.

Pogledajte video skupine Defense Distributed:

06.05.2013. 16:24:00
http://metro-portal.hr/defense-distributed-isprintao-prvi-funkcionalni-pistolj/77968/