« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
ZANIMLJIVO

Debljati se stvarno možemo i od - zraka?!

Ispušni plinovi i dim cigarete najveći su problem i potiču širenje upala i remete sposobnost tijela da sagorjeva energiju

Kako se debljamo?
Kako se debljamo? (Arhiva)
Više o

debljanje

,

zrak

,

loš zrak

Zbog lošeg zraka tijekom godina može se promijeniti metabolizam što će omogućiti da se neželjeni kilogrami lakše "nalijepe".

Ispušni plinovi i dim cigarete najveći su problem i potiču širenje upala i remete sposobnost tijela da sagorjeva energiju.

Onečišćen zrak nema kratkoročne posljedice, ali dugoročna izloženost onečišćenom zraku može dovesti do razvijanja teških bolesti, respiratornih i moždanih, pojasnio je Hong Chen, znanstvenik sa Sveučilišta Toronto u Kanadi. 

Znanstvenik Qinghua Sun proveo je istraživanje s ciljem da otkrije kako na zdravlje utječu različiti životni stilovi, odnosno koaj je razlika u životu u velikim, prenapućenim gradovima u odnosu na osobe koje žive na periferijama, odnosno izvan gradova.

Istraživanje je proveo na laboratorijskim miševima. Podijelio ih je u dvije skupine i jednu je izložio uvjetima kakve vladaju pored autocesta gdje je zrak onečišćen ispušnim plinova, a druga skupina miševa udisala je čisti, filtrirani zrak. 

Nakon samo deset tjedana bile su vidljive promjene. Miševi u "zagađenim uvjetima" pokazivali su znakove debljanja u području trbuha i vitalnih organa, njihove stanice bile su veće od stanice miševa koji su uživali u čistom zraku. Znakovito je i to da se pokazalo da su miševi iz "zagađene okoline" pokazali slabiju osjetljivost na inzulin, hormon koji signalizira stanicama da šećer pretvore u energiju što je prvi korak do razvijanja dijabetesa. 

08.12.2015. 18:08:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh