« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
ZAPAMTITE :)

Debljamo se i od napitaka, zar ne?

Kava i čaj definitivno i dokazano donose blagodati organizmu kada se konzumiraju u preporučenim količinama, no ostatak unosa (osim vode) je i više nego sumnjiv

Ako radite sami, onda OK... inače, zaobiđite
Ako radite sami, onda OK... inače, zaobiđite (Shutterstock)
Više o

kalorije

,

debljanje

,

napitci

,

voda s okusima

,

juice

Višak kilograma obično pripisujemo onome što smo pojeli, dok istovremeno zanemarujemo važnu činjenicu - gotovo trećinu dnevnog unosa kalorija čine napitci, a ne čvrsta hrana.

Naravno, nisu svi isti - kava i čaj definitivno i dokazano donose blagodati organizmu kada se konzumiraju u preporučenim količinama, no ostatak unosa (osim vode) je i više nego sumnjiv.

Uzmimo za primjer popularne vode s okusima koje svojim atraktivnim naljepnicama s kojih vrište minerali i vitamini privlače gomile kupaca - dok su arome i umjetni zaslađivači napisani vrlo sitnim slovima na poleđini... a upravo ti sastojci otvaraju apetit.

Jednako tako, tu su i sokovi od voća u kojima se, gotovo u pravilu, nalazi hrpa umjetnih aroma i velika količina šećera, dok je sok od pravog voća zastupljen s par postotaka. Čaša takvog soka nerijetko ima više kalorija od kolača - osim ako ga napravite sami.

Kava je super ako pijete običnu s eventualo malo šećera, no zato su kofeinski napitci prave kalorijske bombe jer mogu imati i 800 kalorija uz 170 grama šećera, a kofeinom su ih nakrcali u količinama koje bi i slona držale budnim danima. Prevelike količine takvih napitaka uzrokuju tjeskobu i srčanu aritmiju, da ne govorimo o izgubljenom snu. 

I da, žestoka pića puna su šećera, za razliku od vina i piva, pa povećavaju rizik od pretilosti i srčanih bolesti, dok energetska pića, jednako kao i kofeinski napitci, obiluju šećerom i kofeinom i pretjerana konzumacija izrazito povećava rizik od visokog krvnog tlaka.

Stoga, držite se vi vode... obične, naravno.

15.04.2017. 17:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh