« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 mjeseci i 21 dan
SAVJETI

DASH dijeta je, kažu, najzdravija

DASH dijeta bazira se na unosu voća i povrća, cjelovitih žitarica, ribe, peradi, graha, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, biljnih ulja i nemasnih mliječnih proizvoda

Eto što bi trebali jesti
Eto što bi trebali jesti (Arhiva)
Više o

hrana

,

DASH dijeta

Hrana igra glavnu ulogu u održavanju srca zdravim, ali uz toliko dijeta, nije uvijek jednostavno odlučiti koju odabrati kako bismo osigurali da jedan od najvažnijih organa u našem tijelu funkcionira pravilno.

Srećom, Američka zaklada srca (AHA) procijenila je 10 najpopularnijih dijeta i rangirala ih ovisno o tome koja od njih promiče zdravlje srca puno bolje od drugih.

Svaka dijeta ocijenjena je temeljem čimbenika kao što su širok izbor voća i povrća, uglavnom cjelovite žitarice, zdravi izvori proteina, minimalno prerađena hrana naspram ultraprerađene hrane i niske razine dodanih šećera i soli.

Kad su zbrojili rezultate, samo jedna dijeta dobila je savršen rezultat - DASH dijeta.

DASH je skraćenica za Dietary Approaches to Stop Hypertension.

"Ova dijeta uključuje nizak udio soli, dodanog šećera, tropskog ulja, alkohola i prerađene hrane, a visok udio povrća bez škroba, voća, cjelovitih žitarica i mahunarki", stoji u izjavi AHA-e.

DASH dijeta bazira se na unosu voća i povrća, cjelovitih žitarica, ribe, peradi, graha, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, biljnih ulja i nemasnih mliječnih proizvoda. Namirnice koje su ograničene su masno meso, slatka i zaslađena pića, punomasni mliječni proizvodi, sol i slatkiši.

12.05.2023. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh