« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
North Korea Uncovered

Danju radi doktorat, noću istražuje Sjevernu Koreju pomoću Google Eartha

Melvinov tim pomoću Google Eartha pronašao desetke tajnih lokacija u carstvu "dragog vođe" Kim Jong Ila.

(North Korea Uncovered)
Više o

Google Earth

,

North Korea Uncovered

,

Sjeverna Koreja Google Earth

,

Curtis Melvin

,

tajne nuklearne baze

Tijekom dana, Curtis Melvin radi na svom doktoratu iz eknomije na sveučilištu George Mason u Virginiji. Noću radi na otkrivanju tajnih informacija iz Sjeverne Koreje, uključujući lokacije nuklearnih postrojenja.

Melvin vodi projekt pod nazvom 'Otkrivanje Sjeverne Koreje', kojim prikuplja podatke o Sjevernoj Koreji putem Google Eartha. 'Sjeverna Koreja često se vrlo otvoreno hvali svojim postignućima', kaže. 'Objavljuju fotografije svog vođe Kim Jong Il. ispred raznih postrojenja, pa vi samo morate doznati gdje se točno nalaze.'

Nakon što proučava fotografije objavljene u sjevernokorejskim medijima , Melvin ih uspoređuje s prizorima s Google Eartha. U tome ima pomoć dvanaest sjevernokorejskih stručnjaka i izbjeglica iz 'Hermit Kingdoma'. (potpuno besplatno)

Nedavno je Kim Jong Il. posjetio novoizgrađenu elektranu Wonsan Youth. Pomoću fotografije vrhovnog vođe Melvinovi volonteri pronašli točnu lokaciju na Google Earthu.

Kim Jongova rezidencija i jahta pronađene su upravo njuškanjem Melvinove istraživačke grupe. Također podzemna pruga, tobogani za partijsku elitu, lokacije protuzračne obrane, zatvori, političke rezidencije, vojne baze i nuklearne baze. Više od 50,000 ljudi skinulo je s Interneta Melvinovu impresivnu dokumentaciju o Sjevernoj Koreji.

'Podaci dobiveni u ovom projektu od neprocjenjive su važnosti', tvrdi stručnjakinja za nuklearno naoružanje, Elizabeth Turpen iz Henry L. Stimson centra. 'Za analitičare politike vladanja Sjeverne Koreje ovaj projekt pruža detaljan pogled u zatvorenu, ali strateški važnu zemlju.'

Projekt 'North Korea Uncovered' također je otkrio masovne grobnice žrtava umrlih od gladi. 'Ogromne klasne razlike u Sjevernoj Koreji vidljive su čak i na satelitskim snimkama', tvrdi Melvin. No, otkriće na koje je vrlo ponosan je tvornica žvakaćih guma u Pyongyangu. 'Tko je znao da tako nešto uopće postoji?'

Više informacija o projektu 'Otkrivanje Sjeverne Koreje', zajedno s Melvinovom mapom o dosadašnjim otkrićima možete pronaći na:
http://www.nkeconwatch.com/nk-uploads/ge-micro-pic.JPG

Pogledajte neke od Melvinovih otkrića- rezidencija Kim Jong Ila.
- Tvornica žvakaćih guma u Pyongyangu
- Grobnica masovnih žrtava umrlih od gladi između 1995-98. Procjenjuje se da je nestalo dva milijuna Sjevernokorejanaca

Piše: Elisabeth Braw, MWN, San Francisco
29.05.2009. 14:02:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh