« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
književni skup

Dani Ivana Mažuranića u Crnoj Gori

Skupom se Crna Gora odužuje Mažuraniću za njegovo remek djelo "Smrt Smail age Čengića"

(Wikipedia)
Više o

Dani Ivana Mažuranića u Crnoj Gori

,

"Smrt Smail age Čengića"

Književno-znanstveni skup "Dani Ivana Mažuranića (1814.-1890.) u Crnoj Gori 2009." počeo je danas u Cetinju otkrivanjem spomen-poprsja Ivanu Mažuraniću, darom Primorsko-goranske županije.

Poprsje je postavljeno u Aleji velikana ispred centralne knjižnice, a otkrio ga je zamjenik primorsko-goranskog župana Vidoje Vujića, u nazočnosti brojnih Cetinjana i sudionika znanstvenog skupa.

Otvorena je i retrospektivna izložba duhovne i materijalne kulture o Ivanu Mažuraniću i Novom Vinodolskom.

Dani Ivana Mažuranića u Crnoj Gori međunarodni su projekt koji se održava pod pokroviteljstvom Skupštine Crne Gore i Hrvatskog sabora i jedan je od projekata iz Sporazuma hrvatske i crnogorske vlade o kulturnoj i znanstvenoj suradnji.

Tim skupom, kako ističu organizatori, Crna Gora se odužuje Ivanu Mažuraniću za njegovo remek djelo "Smrt Smail age Čengića" u kojem je ispjevao najveću i najdublju poetsku apoteozu o otporu Crnogoraca prema vjekovnoj borbi za čast i slobodu.

Znanstveni skup otvara se sutra na Cetinju nizom izlaganja na kojem će sudjelovati više od 60 znanstvenika, kulturologa i javnih djelatnika najviše iz Hrvatske i Crne Gore te iz Srbije, BiH, Ukrajine, Mađarske i Njemačke.

Na skupu će biti predstavljeno i nekoliko vrijednih izdanja koje govore o vezama I. Mažuranića, J.J. Strossmayera i Nikole I. Petrovića Njegoša. (hina/metro-portal)

27.09.2009. 14:44:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh