« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
KONCERT ZA KRAJ

Zatvorene 39. Varaždinske barokne večeri

Posjetitelji su i ove godine uživali u brojnim koncertima i bogatom popratnom programu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Hajdinjak/Cropix)
Više o

Varaždinske barokne večeri

,

Collegium Marianum

Koncertom baroknog ansambla Collegium Marianum iz Praga u nedjelju su završile 39. po redu Varaždinske barokne večeri tijekom kojih se ove godine održalo tridesetak koncerata.

Osim u Varaždinskoj koncerti su se održavali u još pet hrvatskih županija. Barokne večeri i ove su se godine proširile van granica Hrvatske budući da su koncerti održani u Mađarskoj i Sloveniji, dok još predstoje koncerti u Njemačkoj, Austriji i Izraelu. Ovogodišnja zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri bila je Češka dok za iduću godinu organizatori kao partnera najavlju Bavarsku.

Na večerašnjem završnom koncertu izvodila su se djela Zelenke, Tume, Mancinija, Reichenauera, Hassea, Buffardina i Galuppija.

Ansambl Collegium Marinaum glazbeni je i plesni ansambl usmjeren na autentičnu interpretaciju predromantične glazbe i rekonstrukciju baroknih koreografija. Umjetnički ravnateljica ansambla je Jana Semeradova, a osnovan je pri Kulturnom centru za povijesne umjetnosti Collegium Marianum u Pragu.

Osim velikog broja koncerata ovogodišnje Varaždinske barokne večeri imale su i bogat popratni program. Tako je predstavljena monografija i CD "Jurica Murai na Varaždinskim baroknim večerima" te monografija "Ruža Pospiš Baldani - hrvatska primadona", a održana je i Međunarodna izložba cvijeća.

Dodjela nagrada na rasporedu je u ponedjeljak, a nagrade su: "Ivan Lukačić" za muzikološki rad koji bitno pridonosi istraživanju hrvatske kulturne baštine, "Jurica Murai" za najbolju interpretaciju, te "Kantor" za vrhunsku interpretaciju djela Bacha. Dodjela nagrada održat će se u varaždinskoj Gradskoj vijećnici u 11 sati. (hina/metro-portal)

28.09.2009. 00:19:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh