« Glazba
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
SJAJNO

Danas počinje Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro

Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro, koje nosi ime po jednom od najvećih europskih glazbenika našeg doba, održava se u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu od 25. siječnja do 7. veljače

Sjajno natjecanje
Sjajno natjecanje (Arhiva)
Više o

Antonio Janigro

Dok se Antonio Janigro Senior održava svake četiri godine, a ovo je sedmo natjecanje po redu, Antonio Janigro Junior održava se svake dvije godine, te je ovo 12. međunarodno natjecanje. Ove godine se prijavio najveći broj kandidata na oba natjecanja. U natjecanju za Juniore (od 10 do 20 godina) predstavit će se tako 157 natjecatelja u šest kategorija, dok se za Senior dio natjecanja (stariji od 20 godina) prijavilo 97 natjecatelja, a žiri je potom odabrao 28 polufinalista koji se natječu u daljnjem natjecanju. Najbolji natjecatelji dobit će vrijedne novčane nagrade, a najtalentiranije očekuju i posebne nagrade. Detaljan raspored natjecanja možete pogledati ovdje.

U subotu, 1. veljače održat će se koncert u sjećanje na nedavno preminulog violončelistu Michaela Flaksmana koji je ujedno bio i student Antonija Janigra, ali i prijatelj Natjecanja i Zagreba. Na koncertu će, uz Zagrebačke soliste, nastupiti pobjednik 11. natjecanja Antonio Janigro Junior Izak Hudnik, a potom će članovi žirija izvesti Requiem za tri violončela i klavir Davida Poppera.

Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro promiče vrijednosti hrvatske glazbene baštine, ali i podiže svijest o klasičnoj glazbi. Zagreb u tom kratkom razdoblju postaje grad koji diše za glazbu, a mnogobrojni natjecatelji koji dolaze iz zemalja diljem svijeta dobit će priliku upoznati grad i stvoriti nezaboravne uspomene.

Natjecanje se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a organizator natjecanja je Unison - Hrvatski glazbeni savez.

25.01.2020. 14:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh