« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
14. KOLOVOZA

Dan sjećanja na zatočene i nestale u Domovinskom ratu

Prije 19. godine, najvećom razmjenom zatočenika u Domovinskom ratu, iz srbijanskih logora, oslobođeno je 714 hrvatskih branitelja i civila,

Fotografija vijesti
Više o

Domovinski rat

,

14. kolovoza

,

dan sjećanja na zatočene i nestale u Domovinskom ratu

Posvetom spomen-obilježja, na mjestu razmjene zatočenika, održane 14. kolovoza 1992. godine, kod osječkog prigradskog naselja Nemetina, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) obilježilo je danas Dan sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata.

Prije 19. godine, najvećom razmjenom zatočenika u Domovinskom ratu, iz srbijanskih koncentracijskih logora, oslobođeno je 714 hrvatskih branitelja i civila, a na inicijativu HDLSKL-a Hrvatski sabor donio je odluku o obilježavanju 14. kolovoza, kao Dana sjećanja na zatočene i nestale

Državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar kazao je kako je sjećanje na strahote koje su logoraši preživjeli u srbijanskim koncentracijskim logorima i prenošenje tih sjećanja na buduće naraštaje, najbolji način spriječavanja da se takvo zlo više nikada ne ponovi.

Predsjednik vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić kazao je kako je, zbog zločina u logorima, podnesena kaznena prijava protiv Republike Srbije, tamošnjim pravosudnim institucjama. Budući da u vezi s time ništa nije učinjeno, Društvo je kaznenu prijavu odlučilo podnijeti hrvatskom pravosuđu, kako bi odgovorni bili procesuirani, a logoraši dobili odštetu za proživljena zlostavljanja u logorima, rekao je Komšić.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je da za mučenja hrvatskih branitelja i civila u srbijanskim koncentracijskim logorima još nitko nije odgovarao, dok se, istodobno hrvatski generali nalaze u zatvorima, što je, kako je istaknuo, nepravda koja se mora ispraviti.

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković upozorio je kako se još uvijek ne mogu obilježiti mjesta stradanja hrvatskih zatočenika na području Srbije, koja, smatra on, još uvijek nije demokratizirana i u kojoj se još uvijek progone Hrvati.

Obilježavanje Dana sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata nastavit će se večeras u Osijeku izložbom ratnih fotografija "Sjećanje" te predstavljanjem knjige "260 dana", o stradanjima zatočenika u srbijanskim logorima, autora Marijana Gubine, koji je i sam, kao 10-godišnji dječak, 1991. i 1992. zajedno sa svojom obitelji bio zatočen u srbijanskom logoru.

14.08.2011. 15:35:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh