« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
više od riječi

Dan ružičaste vrpce

3. listopada održat će se šetnja posvećena ranom otkrivanju raka dojke

(Jure Mišković/ CROPIX)
Više o

Rak

,

Europa Donna Hrvatska

,

rak dojke

,

humanitarna akcija

,

Mamografski pregled

,

zagreb-info

,

dan ružičaste vrpce

Tradicionalna šetnja kojom će se u Hrvatskoj deseti put obilježiti Dan ružičaste vrpce, posvećen ranom otkrivanju raka dojke, održat će se u subotu 3. listopada u više od 30 gradova, a u Zagrebu će se sudionici, kao i ranijih godina, okupiti ispred Hrvatskog narodnog kazališta te prošetati središtem grada, najavila je danas predsjednica Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna Hrvatska Nada Kraljević.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2.300 žena a umre njih 900. Broj oboljelih i umrlih raste s dobi, znatnije iznad 50-te godine života, ali se ta dobna granica sve više snižava. Bolest se u Hrvatskoj dijagnosticira u početnom stadiju u samo 41 posto žena, a rano otkriveni rak dojke izlječiv je u 98 posto bolesnica, rekla je Kraljević na konferenciji za novinare.

Predstavnice udruge Europa Donna Hrvatska stoga ističu važnost tzv. organiziranog probira odnosno redovitih mamografskih pregleda za žene koji jamče rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje bolesti.

Cilj ovogodišnje akcije jest senzibilizirati javnost za potrebu pružanja psihosocijalne pomoći ženama liječenim od raka dojke i članovima njihovih obitelji te na nužnost uključivanja psihoterapeuta u onkološke timove i savjetovališta. Stoga su udruga Europa Donna Hrvatska i Nacionalno povjerenstvo za psihoonkologiju pripremili program edukacija medicinskih timova koji je odobrilo Ministarstvo zdravstva i koji je namijenjen liječnicima i medicinskih sestrama, rekao je predsjednik Povjerenstva dr. Križo Katinić.

Pod sloganom "Više od riječi" u akciju se drugu godinu pridružuju i kompanije Vipnet i Samsung, koje će sav prihod od prodaje mobitela marke Pink Ribbon preusmjeriti u edukaciju osoba koje će raditi u centrima za pomoć oboljelima od raka dojke. Zahvaljujući sredstvima prikupljenima u lanjskoj akciji, kupljen je dijagnostički aparat za šibensku bolnicu. (hina/ metro-portal)

21.09.2009. 12:23:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh