« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
jarani smo mi

Crkvi i sportu u BiH Hrvatska daje čak 23,5 milijuna kuna

Iako smo u predbankrotnom stanju, susjedima dajemo milijune za gradnju samostana i folklor. Zdravstvo je zadnje na listi.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Hrvati u BiH

,

Hrvatska BIH odnosi

,

crkva u BiH

,

donacije za bosnu

,

hrvatski birači u bih

Bivši premijer Ivo Sanader, netom prije ostavke 1. srpnja, donio je odluku da se od plaća hrvatskih građana i harača sljedećih dana za Bosnu i Hercegovinu odvoji oko 23,5 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Novac bi navodno trebao biti iskorišten za financiranje nabave opanaka i narodnih nošnji Hrvata u BiH,  oživljavanje katoličkih klasičnih gimnazija i izgradnje crkvi.

Tu nije kraj - važna je nabaviti skupe orgulje iz inozemstva, urediti desetke franjevačkih samostana, financirati tamburaške i sportske klubove, izgraditi sportske terene i, ima li smisla uopće dalje nabrajati?

To nije mala stvar uzme li se u obzir da je Hrvatska pred bankrotom, koliko god „stručnjaci" uvjeravali u suprotno.

Sanader je odluku potpisao 19. lipnja, no nju bi mogla poništiti premijerka Jadranka Kosor, što je malo vjerojatno.

Zašto? Pa, HDZ se ne želi zamjeriti biračkom tijelu u BiH, a problem je i što su ugovori s tražiteljima novca već potpisani, a odluka objavljena u Narodnim novinama.

Prema Slobodnoj Dalmaciji Sanader je prihvatio molbe od  čak 420 udruga - pojedinaca, crkvi, samostana, kulturnih društava u iznosu od 13 milijuna kuna.

Zanimljivo da je na zdravstvo otišlo jedva 1,85 milijuna kuna, a  Hrvatima u BiH zdravstvena pomoć je najpotrebnija.

Vlada RH je  umjesto u te svrhe, većinu novca odlučila darovati franjevačkim samostanima i folklorašima.

Nelogičnosti nemaju kraja:  tako se u donacijama za znanost nalazi pomoć od 48 tisuća kuna za izgradnju ugostiteljskog objekta u općini Neum?!

Donacija od 100 tisuća kuna jednom teniskom klubu iz Mostara - predsjednik tog kluba je poznati hercegovački HDZ-ovac Martin Raguž.

Udruga povratnika Feniks iz Dervente dobila je čak 400 tisuća kuna. Manifestaciji Dani Matice Hrvatske u Mostaru račun će se podebljati za 300 tisuća kuna, a pastoralni centar u Trebinju za obnovu će dobiti 250 tisuća kuna.

Po 200 tisuća kuna za obnovu će dobiti mostarska katedrala i samostan Kraljeva Sutjeska, piše Slobodna Dalmacija.

21.09.2009. 12:27:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh