« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
crne brojke

Forum žena SDP-a upozorava na nasilje prema ženama

U prioćenju ističu kako poduzete zakonske mjere očito nisu dovoljne

(Ivo Ravlić/ CROPIX)
Više o

obiteljsko nasilje

,

nasilje nad ženama

,

nasilje u obitelji

,

Forum žena SDP-a

,

prevencija nasilja

U povodu 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Socijaldemokratski forum žena SDP-a upozorio je danas da usprkos zakonskoj regulativi i dalje svjedočimo brojnim slučajevima nasilničkog ponašanja prema ženama u obitelji i široj zajednici, ocjenivši kako je provedba strategija i nadležnih zakona "ozbiljno neučinkovita".

Deset godina nakon tragičnog događaja - ubojstva triju žena na zagrebačkom Općinskom sudu, članice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a upozoravaju kako, usprkos zakonskoj regulativi i naporima na podizanju razine svijesti o potrebi borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja, i dalje svjedočimo brojnim slučajevima nasilničkog ponašanja prema ženama u obitelji i široj zajednici s teškim, nerijetko i smrtnim posljedicama.

Iako smo proteklih godina učinili iskorake u zakonskom reguliranju nasilja prema ženama i u obitelji, crne brojke upozoravaju kako to niti izbliza nije dovoljno, ističe se u SDP-ovom priopćenju za javnost.

Uz primjenu zakonskih odredaba, koja bi trebala biti neupitna, smatramo kako se i na državnoj i na regionalnoj i lokalnoj razini treba izdvajati više sredstava za informiranje, prevenciju i stručnu brigu, pišu članice Foruma. Nasilje prema ženama u obitelji, ocjenjuju, izraz je diskriminacije žena u Hrvatskoj.

Borba protiv diskriminacije žena, pa tako i nasilje u obitelji, počinje sustavnim i osmišljenim obrazovnim programima o nenasilnom rješavanju sukoba i poštivanju različitosti a što, kako ocjenjuju, našem obrazovnom sustavu nedostaje.

Ističu da je najveća odgovornost na Vladi RH i dosljednom provođenju zakonskih odredbi te stoga pozivaju Vladu i tijela lokalne i regionalne samouprave da ovome problemu posvete više pozornosti i pri izradi proračuna za 2010. (hina/ metro-portal)

21.09.2009. 12:00:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh