« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
danas

Danas je dan planeta Zemlje

Po 38. put se obilježava Dan planeta Zemlje - ovogodišnji moto je "Sačuvajmo klimu!"

Fotografija vijesti
Više o

Dan planeta Zemlje

,

recikliranje

,

gospodarenje otpadom

,

sačuvajmo klimu

,

Earth Day

U svojim počecima 1970. godine, Dan planeta Zemlje obilježen je na američkim sveučilištima na inicijativu senatora Gaylorda Nelsona, koji je to zamislio kao jedan vid protesta, popularnih u to vrijeme. Okupilo se ukupno 20 milijuna ljudi, što je bio dovoljan broj da zaštita okoliša postane javno pitanje o kojem se govori.

Hrvatska se uključila dvadeset godina kasnije, kada je u cijelom svijetu protestiralo 200 milijuna ljudi, tražeći jasnije odgovore na goruća pitanja opstanka ljudskog roda na Zemlji. Kod nas ovaj dan obilježavaju razne udruge za zaštitu okoliša, s jednakom svrhom kakva je bila i na prvom okupljanju - upozoravanje vlasti i javnosti na probleme zagađenja okoliša. Ministarstvo zaštite okoliša već desetu godinu financijski prati projekte udruga za zaštitu okoliša, što je prošle godine doseglo tri milijuna kuna.

Ove je godine moto Dana planeta Zemlje  - Sačuvajmo klimu!

Klimatske promjene najveće su pitanje zaštite okoliša u zadnjih dvadesetak godina, a glavni se naglasak stavlja na smanjenje emisija stakleničkih plinova. Tim povodom je i National Geographic Hrvatska postavio ledenu kocku na Trg bana Jelačića koja je svojim otapanjem pokazala građanima da je i Hrvatska pogođena globalnim trendovima, bez obzira na našu prilično očuvanu prirodu.

Kako se stalno postavlja pitanje što se može napraviti za okoliš na osobnoj razini, ove se godine gospodarenje otpadom ističe kao tema koja je za Hrvatsku vrlo aktualna. U Hrvatskoj se reciklira tek 10% otpada, za razliku od 27% koliko je prosjek EU. EU planira dostići 50% recikliranja do 2020. godine za sve članice, što znači da ćemo imati velikih problema kada se jednom ukrcamo na europski vlak.

Cilj Hrvatske je, prema Vladi, dostići 23% do 2015. godine, a jedan od većih kočničara je Zagreb, koji ne samo da reciklira tek 6,5% od 300 tisuća tona otpada proizvedenog u glavnom gradu godišnje, nego i planira gradnju spalionice za četvrtinu većeg kapaciteta.

Gasite svjetla koja vam ne trebaju, štedite vodu pri pranju, reciklirajte otpad i pomozite Zemlji vlastitim primjerom, kako bi se naučila i vaša i naša djeca.

22.04.2009. 06:52:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh