« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SRAM IH MOŽE BITI

Dalj: Šišljagić i Karamarko se posvađali tko će prvi za govornicu

U Dalju se obilježava godišnjica masakra iz 1991. godine, a političari su se ponovno pobrinuli da žrtve i njihove obitelji budu u drugom planu

Dalj masakar 1991.
Dalj masakar 1991. (Vlado Kos/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Domovinski rat

,

Tomislav Karamarko

,

Vladimir Šišljagić

,

AFI nagrada

,

datum ulaska EU

Danas su u Dalju u znak sjećanja na 20 ubijenih hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika civilne zaštite na današnji dan prije 19 godina vijence položili premijerka Jadranka Kosor, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, predstavnici Hrvatske vojske, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Općine Erdut, udruge stradalnika Domovinskog rata i obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Na svečanosti obilježavanja kao govornik je prvo bio najavljen ministar Karamarko, no za govornicu je izašao osječko-baranjski župan i saborski zastupnik Vladimir Šišljagić, koji je izrazivši time nezadovoljstvo rekao da je "u vladinom protokolu bio predviđen za prvog govornika". "U svakom slučaju nitko nam nije uspio ni 1991. zabraniti da govorimo i da se borimo, pa ni danas na ovaj dan tužne obljetnice nitko to neće učiniti", istaknuo je Šišljagić.

Jedan dio okupljenih sudionika, među kojima i roditelji i obitelji stradalih, te mještani primili su to s odobravanjem, a jedan dio izrazio je nezadovoljstvo što se politika miješa u "svetinju njihovih poginulih".

Župan se zatim obratio nazočnima, istaknuvši kako se jako dobro sjeća žrtava masakra u Dalju koji su u hladnjači dopremljeni u osječku bolnicu gdje je radio kao kirurg i pomagao ranjenima. Za daljske žrtve još nitko nije odgovarao, iako se ministri policije Hrvatske i Srbije, kao i predsjednici dviju državu sastaju, te jedno od glavnih pitanja moralo bi biti upravo to pitanje, kazao je Šišljagić.

Nema mjesta za politička prepucavanja?

Ministar Karamarko kazao je kako "ovo mjesto nije, ni svete žrtve nisu i ne smiju biti prilika za političko nadmetanje i skupljanje političkih poena". Podsjetio je da je na današnji dan nakon šest sati teške borbe protiv daleko nadmoćnijih srbočetničkih parapostrojbi potpomognutih JNA, a nakon granatiranja i uništenja policijske postaje mučki ubijeno 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika civilne zaštite. Oni koji nisu ubijeni u tijeku borbe, mučki su ubijeni nakon zauzimanja policijske postaje, kazao je.

Premijerka Kosor je u vezi s istupom župana Šišljagića rekla kako nije primjereno na bilo koji način povrijediti one koji su na današnji dan izgubili svoje najmilije jer "ovdje politička i ostala prepucavanja nemaju mjesta". Istaknula je kako svete žrtve stradalih u Dalju i svim mjestima Hrvatske u obrani Domovine, obvezuju na stvaranje dostojanstvenih uvjeta za život u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj.

Zahvaljujući njihovim žrtvama Hrvatska je danas pred ulaskom u EU, ponosna je članica NATO-a, rekla je Kosor. Posebno je naglasila kako još uvijek ostaje dužnost da se pronađu svi oni koji se još uvijek vode kao nestali, te da oni koji su počinili strašne zločine moraju odgovarati.

Ministar Karamarko je po završetku svečanosti rekao da je protokolom zbog toplog vremena smanjen broj govornika na njega i predsjednicu Kosor, dodavši kako nikakvi drugi razlozi nisu u pitanju.

Na pitanje kako komentira odluku Vrhovnog suda kojom je smanjena, ali potvrđena kazna Branimiru Glavašu i ostalima za ratni zločin, te o Glavaševoj najavi konferencije za medije sutra u BiH na kojoj najavljuje neke nove kompromitirajuće informacije, rekao je da to ne želi komentirati, te da Glavaš ima pravo govoriti što hoće. (hina/metro-portal)

01.08.2010. 15:06:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh