« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
UVOZNA KORUPCIJA

Daimler podmazivao i u Hrvatskoj

Nagodba teška 185 milijuna dolara zataškat će aferu s podmićivanjem državnih dužnosnika i medija širom svijeta

Fotografija vijesti
Više o

korupcija

,

mito

,

Daimler AG

S postignutom izvansudskom nagodbom okončala bi se istraga američkog ministarstva pravosuđa oko toga je li Daimler prekršio američke antikorupcijske zakone i povezana civilna istraga američke komisije za burze i vrijednosnice, koju je 2004. potaknula pritužba bivšeg zaposlenika.

U sklopu nagodbe, koja je podnesena saveznom sudu u Washingtonu, Daimler će isplatiti 93,6 milijuna dolara kako bi se riješila istraga ministarstva pravosuđa te 91,4 milijuna dolara za istragu SEC-a.

Dodatno, tvrtka je pristala priznati krivnju za kršenje američkog zakona o korupciji u inozemstvu, kazala je osoba upućene u pogodbu za WSJ.

Glasnogovornik Daimlera odbio je komentirati detalje sporazuma, rekavši da kompanija ne želi komentirati slučaj prije ročišta pred saveznim sudom 1. travnja, kada bi predložena nagodba trebala biti predstavljena.

Među zemljama u kojima je Daimler podmićivao strane novinske agencije navode i Hrvatsku. Uz nju spominju se Kina, Rusija, Egipat, Grčka, Mađarska, Obala Slonovače, Letonija, Litva, Irak, Nigerija, Srbija, Crna Gora, Tajland, Turska, Uzbekistan, Indonezija i Vijetnam.

Kao primjere podmićivanja u nekima od tih zemalja agencije navode kupnju luksuznih automobila državnim dužnosnicima, pa čak i njihovoj djeci, kupnju drugih vrijednih poklona ili plaćanje skupih vjenčanja onima koji su odlučivali o dodjeli poslova. (hina/metro-portal)

24.03.2010. 10:31:06
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    24.03.2010. 12:14
    haha, živijo prljavi kapitalizam!!! :-PP
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh