« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KRIVA PROCJENA

Da nemamo ruke, ne bismo znali gdje se što nalazi

Najnoviji eksperiment pokazao je da nedostatak ruke ozbiljno utječe na percepciju prostora, a područje oko naših ruku zbilja je posebno

(Dreamstime)
Više o

mozak

,

ruke

,

percepcija

,

prostor

Znanstvenici sa Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu i bolnice Hadassah proveli su istraživanje koje je pokazalo da ne bismo mogli točno odrediti položaj nekog predmeta da nemamo ruke.
Studija objavljena u časopisu Psychological Science pokazala je da prikaz predmeta u ljudskom mozgu ovisi o njihovom prostornom položaju u odnosu na ruke.

U eksperimentu su sudjelovali dobrovoljci kojima je amputirana lijeva ili desna ruka. Trebali su gledati u središnji križ na ekranu dok su dva bijela kvadrata kratko prikazana na lijevoj i desnoj strani križa. Nakon toga su morali navesti koji se od kvadrata nalazio dalje od križa.

Rezultati su pokazali da nedostatak ruke zbilja utječe na vizualno-prostornu percepciju. Naime, kad je desni kvadrat bio malo više udaljen od središta nego lijevi, ispitanici koji nisu imali desnu ruku percipirali su ga kao da je jednako udaljen od centra kao i lijevi kvadrat.

Suprotno tomu, kad je lijevi kvadrat bio udaljeniji od centra, osobe kojima je lijeva ruka bila amputirana vidjele su oba kvadrata kao da su jednako udaljena od središta ekrana.
Vrlo je zanimljiva činjenica to da su, kad su sjedili nešto dalje od ekrana, ispitanici točnije procjenjivali udaljenosti, što govori da amputacija ruke možda utječe samo na percepciju prostora koji je blizu tijela.

Kako kažu znanstvenici, to pokazuje da mogućnost akcije u prostoru blizu nas oblikuje našu percepciju i da je upravo prostor oko naših ruku zbilja poseban.

10.02.2010. 18:59:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh