« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
IVO SANADER:

Čvrsta kuna je temelj stabilnosti

Predsjedništvo HDZ-a daje punu potporu Hrvatskoj narodnoj banci u naporima na očuvanju čvrstog tečaja kune.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

HDZ

,

HNB

,

kriza

,

kamate

,

Zagrebačka banka

,

Predsjedništvo HDZ-a

,

makroekonomska stabilnost

,

tečaj kune

"Čvrsti tečaj kune pretpostavka je makroekonomske stabilnosti zemlje, a ona nema cijene", rekao je premijer Sanader u stanci sjednice Predsjedništva HDZ-a, istaknuvši da će Vlada kroz fiskalnu politiku nastaviti pomagati i surađivati s HNB-om na očuvanju makroekonomske stabilnosti.

Sanader je naglasio da rasprave o tečaju hrvatske valute HDZ prati još od 1993., da se od tada govori kako se vlada prema tome treba postaviti, istaknuvši da se čvrsti tečaj uspio obraniti i u ratnim vremenima, te da, ako se obranio tada, mora i danas.

Osvrnuo se i na spor između HNB-a i Zagrebačke banke oko toga trebaju li banke podići kamatne stope, naglasivši kako su Vlada i HDZ na strani HNB-a, odnosno podupiru stav da u vremenima krize banke ne bi trebale podizati kamatne stope jer svoje poslovanje, uvjeren je, mogu pokriti visokim profitima koje su ostvarile ranijih godina.

"Dobro su i previše dobro zarađivali da bi sada, u vrijeme krize, pritiskali građane. Neka to financiraju iz svog profita", poručio je Sanader te od Zagrebačke banke zatražio da se po tom pitanju postavi kao i nedavno, kada je, kaže, u ime Vlade osobno reagirao kod bankara i dogovorio da ne povisuju kamatne stope.

Naglasio je da građani danas, u vrijeme krize, trebaju pomoć, a ne novi pritisak banaka koje su, kazao je, na njima dobro zarađivale prijašnjih godina. "Taj je profit zadnjih godina bio iznimno velik i ta dobit (od povećanja kamatnih stopa) za banke ne igra neku veliku ulogu", rekao je Sanader.

"Priznajem, razgovarao sam s bankarima da ne dižu kamate. To nije posao premijera, ali jest da brinem o standardu građana. Nema toga što ja ne bih učinio za standard hrvatskih građana" premijer Ivo SanaderPremijer je istaknuo da je Vlada od početka svoga mandata donosila važne mjere u potpori standardu građana i borbi za radna mjesta, da je brojne mjere koje "neki proroci" danas predlažu Vlada odavno donijela.

Sanader je najavio da će do kraja veljače biti zaključene sve koalicije u kojima će HDZ sa svojim partnerima izaći na predstojeće lokalne izbore, te da će početkom ožujka biti poznato s kim će i gdje njegova stranka koalirati.

Naglasio je da će pri sklapanju koalicija Predsjedništvo HDZ-a poštivati načelo supsidijarnosti. "Preferiramo koalicijske partnere s kojima smo i na državnoj razini, ali ako to bude netko drugi, od HNS-a do SDP-a, stranačko vodstvo to neće eliminirati", poručio je Sanader.

Na novinarsko pitanje je li zadovoljan ministrom zdravstva Darkom Milinovićem i reformom zdravstvenog sustava, Sanader je odgovorio kako o tome nema govora jer smatra da je Milinović odradio sjajan posao te, za razliku od ostalih koji su do sada vodili resor zdravstva, pokazao hrabrost i krenuo u reformu.

"Do ove Vlade i ministra Milinovića nije bilo hrabrosti izaći s reformom", rekao je, dodavši da ta reforma, kao i sve na svijetu, ima i svoje nedostatke, ali da oni ne mogu poništiti napor koji su Milinović i njegovo ministarstvo uložili.

U medijima je, kaže, pročitao članke o njegovom navodnom nezadovoljstvu Milinovićem, rekavši kako te članke smatra spinom koji je neutemeljen.

"Kada bi bilo po tim medijskim napisima pola Vlade ne bi bilo", kazao je Sanader. (hina/metro-portal)

16.02.2009. 20:05:59
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Dino
    20.05.2011. 01:13
    Tečaj kune je čvrst već 20 godina, a gospodarska situacija u zemlji ne ide najbolje. Možda je vrijeme da počnemo razmišljati i o nekim drugim gospodarskim mjerama i instrumentima, a ne da je stabilan tečaj kune nedodirljiva kategorija i sveto pismo!
    Ne bavimo se stalno sa: http://www.posao-hr.com/tecajna-lista.html
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh