« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana
ZAPAMTITE!

Čudni simptomi moždanog udara

Radi podizanja svijesti o moždanom udaru u žena, prvog petka u veljači održat će se kampanja "Dan crvenih haljina"

Mogu biti razni...
Mogu biti razni... (Arhiva)
Više o

moždani udar

,

simptomi

Žene i muškarci često imaju sličan skup simptoma tijekom moždanog udara, ali žene češće imaju atipične, nejasne simptome.

Specifični čimbenici rizika za moždani udar u žena su oralni kontraceptivi, trudnoća, preeklampsija (visoki krvni tlak koji se razvija tijekom trudnoće), korištenje hormonske nadomjesne terapije te migrene s aurom.

HZJZ podsjeća da najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada i obuhvaćaju iznenadnu utrnulost, smetnje govora i vida, smetnje u hodu, nesigurnost i zanošenje u hodu, gubitak ravnoteže, vrtoglavicu te jaku glavobolju.

Specifični simptomi u žena

Ističe da se specifični simptomi moždanog udara u žena razlikuju od uobičajenih te upravo zato stvaraju problem jer često nisu prepoznati, a liječenje je često odgođeno.

Oni uključuju gubitak svijesti ili nesvjesticu, opću slabost, teškoće ili kratkoću daha, zbunjenost, nereagiranje ili dezorijentaciju, naglu promjenu ponašanja, uzrujanost, halucinacije, mučninu ili povraćanje, bol i štucanje.

U Hrvatskoj je moždani udar, kao i u Europi i svijetu, drugi uzrok smrti. U 2021. godini od njega je umrlo 5018 osoba, od kojih 2067 muškarca i 2951 žena.

Prema posljednjim podatcima Eurostata za 2019. godinu, Hrvatska je po standardiziranoj stopi smrtnosti od cerebrovaskularnih bolesti na visokome šestom mjestu od 34 europske zemlje.

Možemo reći da od moždanog udara umire više žena nego muškaraca, no u žena je još podcijenjen kao zdravstveni problem te je, poručeno je, potrebna edukacija i podizanje svijesti o moždanom udaru u žena na razini struke, ali i šire javnosti.

Smanjiti rizik - slijediti preporuke stručnjaka

Tom javnozdravstvenom problemu treba pristupiti iz više perspektiva s razine javnih politika, a na osobnoj razini može se znatno smanjiti vlastiti rizik jednostavno se pridržavajući preporuka stručnjaka. Potrebno je prepoznati i liječiti čimbenike rizika: visoki krvni tlak, šećernu bolest, visoku razinu kolesterola i fibrilaciju atrija. Treba biti tjelesno aktivan i redovito vježbati, održavati pravilnu prehranu bogatu voćem i povrćem, smanjiti unos soli, šećera i masnoća te ograničiti konzumaciju alkohola.

Svake godine od moždanog udara umre trostruko više žena nego od raka dojke.

Prvu kampanju „Dan crvenih haljina", #nosicrveno, pod nazivom „Go Red for Women" pokrenulo je američko kardiološko društvo 2004. u SAD-u, a Svjetska kardiološka federacija proširila je kampanju diljem svijeta.

27.01.2023. 15:02:32
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.01.2023. 17:11
    treba paziti na tlak
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh