« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
SVE ŠTO STE HTJELI ZNATI

Neobične i zanimljive činjenice o dinosaurima

Novo istraživanje pretpostavlja da su dinosauri živjeli još 700,000 godina nakon što je Zemlju pogodio masivni asteroid, za kojeg se vjerovalo kako je uzrokovao izumiranje

Fotografija vijesti
Više o

dinosauri

,

najmanji dinosaur

,

zanimljivi podaci

,

najteži dinosaur

,

najpametniji dinosaur

Pogledajte neke zanimljive činjenice iz raznolikog drevnog svijeta dinosaura.

Najteži dinosaur - bio je to Brachiosaurus koji je težio čak 80 tona. To je težina jednaka 17 afričkih slonova. Brachiosaurus je bio do 16 metara visok, te 26 metara dugačak, te je najveći kostur dinosaura izložen u nekom muzeju.

Najmanji dinosaur - dosad najmanji otkriveni fosil odraslog dinosaura jest biljojed nalik ptici, Lesothosaurus, koji je bio samo veličine kokoši. Pronađeni su doduše i manji fosili, no to su bila mladunčad dinosaura.

;

Najmanje dinosaurovo jaje - najmanje takvo jaje dosad pronađeno bilo je samo 3cm dugo. Nije poznato kojoj vrsti je pripadalo.

Najpametniji dinosaur - jedan od najinteligentnijih dinosaura bio je Troodon. Bio je lovac, dug oko 2 metra, te je imao mozak veličine jednake onome u manjih sisavaca ili ptica danas.

Najgluplji dinosaur - Stegosaurus je imao mozak veličine oraha, samo 3cm dugačak, a težio je 75 grama.

Najviši dinosaur - najviši dinosauri su spadali u grupu sauropoda. Prednje noge su im bile duže od stražnjih tako da su nalikovali žirafi. Ovo u kombinaciji s dugim vertikalnim vratom, omogućavalo im je da dosegnu i najviše drveće u potrazi za hranom.

Brachiosaurus, najpoznatiji iz grupe, bio je 13 metara visok. Sauroposeidon je bio doista masivan i vjerojatno je rastao do 18,5 metara, što ga čini najvišim dinosaurom.

Najbrži dinosaur - najbrži dinosauri nalikovali su nojevima, poput Dromiceiomimusa, koji je vjerojatno mogao doseći brzinu od 60km/h.

Najstariji dinosaur - najstariji poznati dinosaur star je 230 milijuna godina, te je pronađen na Madagaskaru. Do sada mu još formalno nije dato ime. Prije ovog otkrića, Eoraptor je držao rekord od 228 milijuna godina starosti.

Najduže ime dinosaura - dinosaur s najdužim imenom jest Micropachycephalosaurus, što znači "gušter s malom, tvrdom glavom". Fosili ovog dinosaura su pronađeni u Kini, a 1978. ime mu je dao kineski paleontolog Dong.

30.01.2011. 22:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Weks
    01.02.2011. 09:00
    "Brachiosaurus je bio do 16 metara visok" ; "Brachiosaurus, najpoznatiji iz grupe, bio je 13 metara visok" - fino napisano, ne samo da dokazuje autorovu upućenost u temu, nego i njegovu nevjerojatnu sposobnost čitanja smeća kojeg je napisao prije nego što ga objavi.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh